Κόσμος Τετάρτη 2/12/2020, 13:04
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer: Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση στη Βρετανία

Εμβόλιο Pfizer: Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση στη Βρετανία

Τώρα που η Βρετανία αποτελεί την πρώτη χώρα της Δύσης που έδωσε την έγκριση για εμβόλιο Covid-19, η προσοχή στρέφεται στα επόμενα βήματα. Το να εμβολιασθούν οι σχεδόν 67 εκατ. κάτοικοι της χώρας δεν αποτελεί υπόθεση που θα συμβεί εν μία νυκτί. Προς το παρόν, η Βρετανία έχει παραγγείλει αρκετές δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech για τον εμβολιασμό 20 εκατ. πολιτών.

Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος τόνισε ότι είναι ασφαλέστερη μιας μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασία έγκριση του εμβολίου. «Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση αποτελεί τον πιο κατάλληλο μηχανισμό υπό τις υφιστάμενες συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που δημιουργεί η πανδημία», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και ελέγχους σε σύγκριση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η Βρετανία. Ο Οργανισμός θα έχει αποφασίσει έως τις 29 Δεκεμβρίου εάν θα δώσει την έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Ποιος θα εμβολιασθεί πρώτος;

Οι προτεραιότητες θα καθορισθούν κατά την έναρξη του εμβολιασμού. Πρώτοι στη γραμμοί οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας και προσωπικό σε δομές φροντίδας. Σειρά έχουν μετά οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και οι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία. 

Μετά θα προχωρήσει ο εμβολισμός στον ευρύτερο πληθυσμό, αλλά με κριτήρια ηλικίας και υψηλοτερου ρίσκου. Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες από την επόμενη εβδομάδα.

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί;

Στη Βρετανία, ήδη 50 νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα για τη διάθεση του εμβολίου, ενώ ακολουθούν ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης του των δόσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ. Το εμβόλιο βρίσκεται προς το παρόν στις μονάδες παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο.

Μπορεί κανείς να κάνει πάνω από ένα εμβόλιο;

Προς το παρόν όχι. Η Βρετανία έχει εγκρίνει μόνο το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, αν και στο δρόμο προς έγκριση βρίσκεται το εμβόλιο της Moderna, που βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία.

Θα μπορούσε να είναι εφικτός ο συνδυασμός δόσεων, όταν εγκριθούν και άλλα εμβόλια, ειδικά εάν πρόκειται για εμβόλια με τεχνολογία που βασίζεται στην «ακίδα πρωτεϊνης»(spike protein), όπως εξηγεί ο Άντριου Πόλαρντ, ο οποίος ηγείται των δοκιμών του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την AstraZeneca.

To εμβόλιο Pfizer-BioNTech βασίζεται στην επονομαζόμενη τεχνολογία messenger RNA, που έως τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε εγκεκριμένα εμβόλια. Το ίδιο και το εμβόλιο της Moderna. Και τα δύο έχουν εμφανίσει αποτελεσματικότητα πάνω από 90% στις κλινικές δοκιμές.

Η βασική τους διαφορά είναι ότι το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών πριν από τη χρήση του. Το εμβόλιο της Moderna είναι σταθερό για 30 ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου και το εμβόλιο Oξφόρδης-AstraZeneca μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου.

Πώς γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές;

Οι Pfizer-BioNTech δοκίμασαν το προϊόν σε κλινικές δοκιμές με συμμετοχή σχεδόν 44.000 ατόμων και χωρίς να παρατηρήσουν σοβαρές παρενέργειες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν κόπωση και πονοκέφαλος. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων της Βρετανίας, το εμβόλιο πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές σε «ασφάλεια, ποιότητα και αποτελεσματικότητα». Ο υπουργός Χάνκοκ περιέγραψε την αξιολόγηση ως «αυστηρή» και όχι βιαστική.

Η παρακολούθηση της ασφάλειας θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μόλις αρχίσει η ευρεία κυκλοφορία του εμβολίου, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του η Έμερ Κουκ, νέα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News