Κόσμος Παρασκευή 20/08/2021, 21:26
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την έκβαση της εκκένωσης

Μπάιντεν: Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την έκβαση της εκκένωσης

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι επιχειρήσεις για εκκένωση του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε πως όσοι Αμερικανοί θελήσουν να φύγουν από τη χώρα θα μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 18.000 άτομα μπόρεσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν από το τέλος Ιουλίου και 5.700 το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν καθορίσει την 31η Αυγούστου ως προθεσμία για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απομακρύνουμε όλους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας», είχε τονίσει ο Αμερικανός πρόεδρος στο ABC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ προσέθεσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ωστόσο, τόνισε πως η εκκένωση μεγάλου αριθμού Αμερικανών και των Αφγανών συμμάχων τους είναι μία ριψοκίνδυνη επιχείρηση για την έκβαση της οποίας «δεν μπορεί να εγγυηθώ». Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε στενή επαφή με τους Ταλιμπάν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ Αφγανούς πολίτες που συνδέονται με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δύο Αμερικανών αξιωματούχων, το τελευταίο οχτάωρο δεν έχουν πραγματοποιηθεί πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω πληρότητας του Κατάρ, το οποίο λειτουργεί ως πρώτη στάση των αεροσκαφών. Αναμένεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιτρέψει την προσγέιωση αεροσκαφών στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με το Reuters οι ΗΠΑ αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς για τις εκκενώσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε εκ νέου μέσα στην εβδομάδα την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, παρά την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε στη χώρα μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν. Δεν υπήρχε περίπτωση «να έχουμε αποχωρήσει χωρίς το χάος που ακολούθησε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News