Κόσμος Πέμπτη 19/08/2021, 18:38
ΚΟΣΜΟΣ

Black Hawk, Humvees και drones: Πώς οι Ταλιμπάν απέκτησαν οπλοστάσιο Made in USA

Black Hawk, Humvees και drones: Πώς οι Ταλιμπάν απέκτησαν οπλοστάσιο Made in USA

Πριν από έναν μήνα περίπου, το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν «ανέβασε» στα social media φωτογραφίες από επτά ολοκαίνουργια ελικόπτερα που έφτασαν στην Καμπούλ, από τις ΗΠΑ. 

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχε πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν. Και μαζί, ο οπλισμός και ο εξοπλισμός τον οποίο άφησαν πίσω τους οι αφγανικές δυνάμεις που υποχώρησαν. 

Βίντεο δείχνουν τους Ταλιμπάν να επιθεωρούν μεγάλες ουρές από οχήματα και να ανοίγουν κιβώτια με νέα όπλα, εξοπλισμό επικοινωνιών αλλά και στρατιωτικά drones. 

«Όλα όσα δεν καταστράφηκαν τώρα ανήκουν στους Ταλιμπάν», λέει στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος. 

Τώρα, οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι τα όπλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν άμαχους, μπορεί να πέσουν στα χέρια οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και τελικά να στραφούν κατά αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, ή να δοθούν σε αντίπαλους, όπως είναι η Κίνα ή η Ρωσία. 

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανησυχεί τόσο για τα όπλα αυτά, ώστε εξετάζει μία σειρά από επιλογές. 

Οι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αεροεπιδρομών, που θα έχουν στόχο να καταστρέψουν εξοπλισμό όπως ελικόπτερα. Όμως, οι αμερικανικές αρχές δεν θέλουν να εξοργίσουν τους Ταλιμπάν σε μία στιγμή που άμεση προτεραιότητα είναι η ασφαλής εκκένωση του κόσμου από την Καμπούλ. 

Παρότι δεν υπάρχουν τελικά νούμερα ακόμα, εντούτοις εκτιμάται ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, μεταξύ αυτών και αμερικανικά Humvees, και έως 40 αεροσκάφη, που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν UH-60 Black Hawks και στρατιωτικά drones ScanEagle. 

Ανάμεσα στο 2002 και το 2017, οι ΗΠΑ έδωσαν στον αφγανικό στρατό οπλισμό -όπλα, πυραύλους, κιάλια νυχτερινής όρασης και μικρά drones- αξίας 28 δισ. δολαρίων. Αλλά τα αεροσκάφη όπως τα ελικόπτερα Blackhawk έχουν υπάρξει το πιο ορατό σημάδι της αμερικανικής στρατιωτική βοήθειας και υποτίθεται ότι αποτελούσαν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αφγανικού στρατού έναντι των Ταλιμπάν. Από το 2003 έως το 2016, οι ΗΠΑ έδωσαν στις αμερικανικές δυνάμεις 208 αεροσκάφη. 

Την τελευταία εβδομάδα, πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τους Αφγανούς πιλότους που προσπάθησαν να απομακρυνθούν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν. 

Οι Αμερικανοί υπολογίζουν ότι 40-50 αεροσκάφη έχουν πετάξει στο Ουζμπεκιστάν από Αφγανούς πιλότους. 

Πάντως, για τα αεροσκάφη που έμειναν  πίσω, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι αυτά χρειάζονται συχνή συντήρηση και είναι περίπλοκα στη λειτουργία, για όσους δεν έχουν εκπαιδευτεί ειδικά. Έτσι, πολλά από αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από τρόπαια για τους Ταλιμπάν. 

Οι ανησυχίες εστιάζουν περισσότερο στον εξοπλισμό που είναι πιο εύκολος στη χρήση. Από το 2003, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 600.000 όπλα, μεταξύ των οποίων και M16, περίπου 162.000 μηχανήματα επικοινωνίας και 16.000 κιάλια νυχτερινής όρασης. «Η ικανότητα να επιχειρούν τη νύχτα είναι πραγματικό game-changer», λέει στο Reuters άτομο που έχει γνώση. 

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό ή θα τον μοιραστούν με κράτη όπως η Κίνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News