Κόσμος Τρίτη 17/08/2021, 11:23
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Όλη η χώρα σε αυστηρό lockdown για ένα κρούσμα

Νέα Ζηλανδία: Όλη η χώρα σε αυστηρό lockdown για ένα κρούσμα

Εθνικό lockdown ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, εξαιτίας ενός κρούσματος κορωνοϊού. Είναι το πρώτο κρούσμα από τοπική μετάδοση στη χώρα από τον Φεβρουάριο. 

Όπως ανέφερε η Άρντερν σε συνέντευξη τύπου, οι αρχές υποθέτουν ότι πρόκειται για τη μετάλλαξη Δέλτα, αν και οι σχετικές εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. 

Ένας μη εμβολιασμένος άνδρας βρέθηκε θετικός στο Όκλαντ.  Ο 58χρονος άνδρας είχε ταξιδέψει σε άλλα μέρη της χώρας και είχε επαφές με τα σύνορα. 

Συνεπώς, ολόκληρη η Νέα Ζηλανδία θα βρίσκεται στο αυστηρότερο επίπεδο του lockdown για τις επόμενες τρεις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις να κλείσουν. Ανοικτές παραμένουν μόνο οι αναγκαίες υπηρεσίες, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. 

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Νέα Ζηλανδία μπήκε στο αυστηρότερο επίπεδο του lockdown. 

«Είμαστε μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο στις οποίες έφτασε η μετάλλαξη Δέλτα στην κοινότητα. Είμαστε σε θέση να μάθουμε από την εμπειρία των χωρών του εξωτερικού, ποιες δράσεις είναι αποτελεσματικές και ποιες δεν είναι», είπε η πρωθυπουργός. 

«Η Δέλτα αποκαλείται game changer και πράγματι είναι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαντήσουμε σκληρά και γρήγορα για να σταματήσουμε την εξάπλωση. Είδαμε από αλλού τι μπορεί να γίνει εάν δεν καταφέρουμε να το ελέγξουμε. Έχουμε μόνο μία ευκαιρία», τόνισε.

Η Νέα Ζηλανδία αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού, κλείνοντας από νωρίς τα σύνορά της σχεδόν σε όλους τους ξένους πολίτες και εφαρμόζοντας αυστηρή καραντίνα σε όλες τις αφίξεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις, η ζωή στη χώρα είχε επιστρέψει στην κανονικότητα. 

Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει λιγότερα από 3.000 κρούσματα και μόλις 26 θανάτους, σε έναν πληθυσμό περίπου 5 εκατ. ατόμων. 

Όμως, έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, με το 20% να έχει πλήρη ανοσία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News