Κόσμος Σάββατο 14/08/2021, 07:21
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν φτάνουν στην Καμπούλ, οι ξένοι διπλωμάτες φεύγουν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν φτάνουν στην Καμπούλ, οι ξένοι διπλωμάτες φεύγουν

Τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα επέστρεψαν στο Αφγανιστάν προκειμένου να απομακρύνουν εσπευσμένα το προσωπικό της πρεσβείας τους. Ανάλογες επιχείρησης εκκένωσης διπλωματικού προσωπικού και υπηκόων έχουν θέσει σε εφαρμογή αρκετές ακόμη χώρες της Δύσης, καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν στη χώρα. 

Το πρωί του Σαββάτου οι μουτζαχεντίν βρίσκονταν ήδη πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, που πάντως εξακολουθεί να παραμένει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Μετά την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και κορυφαίο εμπορικό κέντρο της, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες την Πουλ-ι-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, και στα χέρια τους βρίσκονται πλέον οι μισές και πλέον πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες πέτυχαν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος του βορρά, του νότου και των δυτικών επαρχιών. 

Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ στον βορρά και η Τζαλαλάμπαντ ανατολικά είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. 

Οι κινήσεις της Δύσης

Η στρατιωτική εμπλοκή δεν αποτελεί επιλογή για καμία από τις δυνάμεις της Δύσης. Στόχος όλων είναι η απομάκρυνση των πολιτών τους. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμες να απομακρύνουν αεροπορικώς «χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα». Παράλληλα κάλεσαν το προσωπικό τους στη χώρα να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα της προσβείας. Σε υπηρεσιακό σημείωμα στέλεχος της πρεσβείας υπενθυμίζει στο προσωπικό πού βρίσκεται ο αποτεφρωτήρας της πρεσβείας και άλλος εξοπλισμός καταστροφής εγγράφων. Εξηγεί πως στα είδη που πρέπει να καταστραφούν περιλαμβάνονται «αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς». 

Η Βρετανία από την πλευρά της στέλνει 600 στρατιώτες στην Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφαλή απομάκρυνση Βρετανών. Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως το Λονδίνο σχεδιάζει να «ασκήσει πίεση» διά της διπλωματικής και της πολιτικής οδού. 

Στο «απόλυτο μίνιμουμ» σκοπεύει να περιορίσει το διπλωματικό προσωπικό της στη χώρα η Γερμανία. Το ίδιο θα πράξουν Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία. Στο κλείσιμο των πρεσβειών τους προσώρισαν Νορβηγία και Δανία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News