Κόσμος Παρασκευή 13/08/2021, 07:15
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πήραν και την Κανταχάρ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πήραν και την Κανταχάρ

Τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, την Κανταχάρ, υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν. Εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μία καθοριστική νίκη για τους εξτρεμιστές, αφού η πόλη ήταν και στο παρελθόν προπύργιό τους, ενώ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία ως κορυφαίο εμπορικό κέντρο της χώρας. 

Πολλές ακόμη πόλεις έπεσαν χθες, Πέμπτη, στην πιο δραματική επέλαση των Ταλιμπάν εδώ και πολλούς μήνες. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν πίσω 3.000 στρατιώτες προκειμένου να βγάλουν εκτός χώρας το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας. Η Βρετανία επίσης θα στείλει 600 στρατιώτες σε βραχυπρόθεσμη βάση, προκειμένου να βοηθήσουν Βρετανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Γερμανία από την πλευρά της απείλησε να δώσει τέλος στην ετήσια οικονομική στήριξη ύψους 500 εκατ. δολαρίν εάν οι Ταλιμπάν ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας. 

Οι Ταλιμπάν κινήθηκαν ταχύτατα, καταλαμβάνοντας νέα εδάφη, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες ξένες δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη χώρα ύστερα από στρατιωτικές επιχειρήσεις 20 ετών.  

«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν έφθασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter. Κάτοικος της Κανταχάρ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη. Πλέον δεν απομένουν παρά η πρωτεύουσα Καμπούλ και λίγες πόλεις ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, AFP 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News