Κόσμος Κυριακή 18/07/2021, 16:02
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σύλληψη 133 μεταναστών μέσα σε δύο ημέρες κοντά στα σύνορα με το Ιράν

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ροής μεταναστών από το Αφγανιστάν στην Τουρκία έχουν αυξηθεί

Τουρκία: Σύλληψη 133 μεταναστών μέσα σε δύο ημέρες κοντά στα σύνορα με το Ιράν

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 133 μετανάστες, οι οποίοι δε διέθεταν έγγραφα, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι Αφγανοί κοντά στα νότια σύνορα της με το Ιράν κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, μετά την κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, οι αρχές συνέλαβαν 73 Αφγανούς χθες στην επαρχία Βαν ανατολικά της Τουρκίας, ενώ άλλοι 60 μετανάστες, οι 59 από τους οποίους ήταν Αφγανοί συνελήφθησαν σήμερα Σάββατο στην περιοχή Ερτσις της ίδιας επαρχίας, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ροής μεταναστών από το Αφγανιστάν στην Τουρκία έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η βία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν εντείνεται, μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ 270.000 Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας από τον Ιανουάριο, με το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ζούσαν να ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, του Αφγανιστάν και του Ιράν συναντήθηκαν στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας (ADF) στα νότια της Τουρκίας, συζητώντας για τη συνεργασία τους στην ασφάλεια, στην ενέργεια και στη μετανάστευση.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές έχουν δηλώσει ότι δεν είναι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μηχανισμός μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί έναν αρχικό προορισμό, ενώ τα συνοριακά μέτρα ασφάλειας έχουν ενισχυθεί.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News