Κόσμος Παρασκευή 13/08/2021, 20:51
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για τρίτη δόση του εμβολίου 

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για τρίτη δόση του εμβολίου 

Την έγκρισή του για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 έδωσε ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση. 

Η έγκριση αφορά τα εμβόλια των Pfizer και Moderna τα οποία χορηγούνται με δύο δόσεις, όχι όμως και της Johnson & Johnson, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επαρκούν για την έγκριση επιπλέον δόσης του συγκεκριμένου εμβολίου το οποίο σημειωτέον είναι μονοδοσικό. 

«Η χώρα έχει εισέλθει σε ακόμη ένα κύμα της πανδημίας και ο FDA έχει επίγνωση του γεγονότος ότι οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά μορφή της ασθένειας», ανέφερε η προσωρινή επικεφαλής του Οργανισμού, Τζάνετ Γούντκοκ.

​​«Εκείνοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται επαρκώς και δεν χρειάζονται επιπλέον δόση του εμβολίου αυτήν τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την ενισχυτική δόση σε εκείνους που δεν έχουν υποκείμενα προβλήματα, καθώς τα οφέλη των δόσεων αυτών παραμένουν απροσδιόριστα.

Η Pfizer είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, επικαλούμενη μια μελέτη που έδειξε αποτελεσματικότητα 84% από 96% τέσσερις μήνες μετά από μια δεύτερη δόση.

Η Moderna έχει δηλώσει επίσης ότι είναι υπέρ της τρίτης δόσης, ειδικά αφότου η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει «πρωτοποριακές» μολύνσεις σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News