Κόσμος Πέμπτη 12/08/2021, 22:43
ΚΟΣΜΟΣ

FDA: Καμιά ένδειξη για παρενέργειες από τα εμβόλια των Pfizer, Moderna

FDA: Καμιά ένδειξη για παρενέργειες από τα εμβόλια των Pfizer, Moderna

Καμιά ένδειξη ή στοιχείο που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 των Pfizer και Moderna προκαλούν επιπλέον παρενέργειες, δεν έχει διαπιστώσει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως αναφέρει με σχετική του ανακοίνωση. 

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια ημέρα αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), δήλωσε ότι μελετά εάν ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων δερματικών εξανθημάτων και δύο νεφρικών διαταραχών συνδέονται με τα εμβόλια.

«Ο FDA γνωρίζει για την έκθεση του EMA. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε διακρίνει κάποια ένδειξη για τα ανεπιθύμητα συμβάντα τα οποία προσδιορίζονται στην έκθεση», αναφέρει η εκπρόσωπος του Οργανισμού Αμπιγκέιλ Καμπομπιάνκο Capobianco σε δήλωσή της. «Ο Οργανισμός παρακολουθεί τα ζητήματα ασφαλείας των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid-19 μέσω παθητικών και ενεργών συστημάτων επιτήρησης», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μελετά την περίπτωση για πολύμορφο ερύθημα, μια μορφή αλλεργικής δερματικής αντίδρασης και για διαταραχές στα νεφρά μεταξύ άλλων και για μία που χαρακτηρίζεται από μεγάλες απώλειες πρωτεϊνών στα ούρα.

Ο Οργανισμός δεν παρείχε λεπτομέρειες για των αριθμό των περιπτώσεων που καταγράφηκαν, ωστόσο ανέφερε ότι ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τις εταιρείες για να μελετήσουν τυχόν πιθανές σχέσεις μεταξύ τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News