Κόσμος Πέμπτη 15/07/2021, 21:18
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο: Χρειαζόμαστε 3η δόση; Pfizer και Φάουτσι διαφωνούν 

Εμβόλιο: Χρειαζόμαστε 3η δόση; Pfizer και Φάουτσι διαφωνούν 

Μία διαβούλευση με εκ διαμέτρου απόψεις αναφορικά με το αν είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ή όχι, έχει «ανάψει» από την περασμένη εβδομάδα. 

Στη μία πλευρά η Pfizer η οποία όχι μόνο υποστηρίζει ότι χρειάζεται η τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά επανέλαβε τα σχέδιά της για να ζητήσει τον Αύγουστο άδεια έκτακτης ανάγκης για την χορήγηση ενισχυτικής δόσης. Στην άλλη πλευρά οι αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών, με προεξέχοντα τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, δρ. Άντονι Φάουτσι, ο οποίος δήλωσε στο CNN πώς «δεδομένων των στοιχείων και των πληροφοριών που διαθέτουμε δεν χρειάζεται να χορηγήσουμε μια τρίτη ενισχυτική δόση». 

Η φαρμακευτική εταιρεία από τη μεριά της επικαλείται στοιχεία από το Ισραήλ, τα οποία δείχνουν ότι το τείχος προστασίας από το εμβόλιο εξασθενεί από τη μετάλλαξη Δέλτα και δήλωσε ότι αναπτύσσει ένα ενισχυτικό εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη αυτή, η οποία σήμερα θεωρείται ότι είναι το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ. 

Οι αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών και οι επιστήμονες από τη δική τους πλευρά, επιμένουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη που να υποστηρίζει τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης. 
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι διστάζουν να υποστηρίξουν την ενισχυτική δόση, γιατί τουλάχιστον προς το παρόν δεν είναι απαραίτητη», δηλώνει ο Δρ Πολ Όφιτ, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια.

Σήμερα Πέμπτη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσαν από κοινού δήλωση με την οποία υποστηρίζουν την άποψη του δρ. Φάουτσι. Σε email που στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, δρ. Φράνσις Κόλινς, ανέφερε στο προσωπικό ότι «η Pfizer φαίνεται να έχει ξεφύγει από την πορεία της», υπονοώντας ότι η εταιρεία μπορεί βιάζεται σχετικά με την τρίτη δόση. 

Η Pfizer δήλωσε πρόσφατα ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να υποχωρήσει σε 6 έως 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η διάρκεια της ανοσίας είναι πιο κοντά στους δώδεκα μήνες. Πολλοί ειδικοί στη δημόσια υγεία έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται οι ενισχυτικές δόσεις, καθώς η ανοσία υποχωρεί και εμφανίζονται νέες παραλλαγές. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της ανάγκης θα βασίζεται στο πότε η ανοσία υποχωρεί και σε ποιο άτομο, ενώ ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα συνιστώνται μόνο σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.

Μια ομάδα Γάλλων γιατρών δημοσίευσε επιστολή στο «The New England Journal of Medicine» τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer «βελτίωσε σημαντικά» την προστασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε αυτό το μήνα ένα «πιθανό» πρόγραμμα ενίσχυσης, όπου περιγράφει ποιος μπορεί να κάνει τρίτη δόση ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και το επάγγελμα, ενώ το Ισραήλ χορηγεί πλέον τρίτη δόση.

Η δρ. Λεάνα Ουέν δίνει μια άλλη διάσταση στην αντιπαράθεση αυτή. «Φαίνεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία (Pfizer) διαφωνεί με τους αξιωματούχους μας, όταν στην πραγματικότητα οι εταιρείες θέλουν να προετοιμαστούν, θέλουν να έχουν διαθέσιμες τις επιπλέον δόσεις, εάν και όποτε χρειαστεί». 

Πηγή: Marketwatch

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News