Κόσμος Παρασκευή 16/07/2021, 21:16
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Διεθνής κατακραυγή: Η άρση των μέτρων στη Βρετανία απειλεί όλο τον πλανήτη

Διεθνής κατακραυγή: Η άρση των μέτρων στη Βρετανία απειλεί όλο τον πλανήτη

Εντονη κριτική κατά της βρετανικής κυβέρνησης να άρει σχεδόν το σύνολο των περιοριστικών μέτρων ασκούν επιστήμονες από τη διεθνή κοινότητα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «ανήθικη και επικίνδυνη για ολόκληρο τον πλανήτη». 

Σε σημερινή διαδικτυακή συνάντηση, κορυφαίοι επιστήμονες και κυβερνητικοί σύμβουλοι από όλο τον κόσμο προειδοποίησαν ότι η Βρετανία οδεύει προς καταστροφή, με την απόφασή της να χαλαρώσει τα μέτρα από τη Δευτέρα. 

Η συνάντηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά την πρωτοβουλία περισσοτέρων από 1.200 επιστημόνων οι οποίοι με επιστολή τους στο ιατρικό περιοδικό Lancet, χαρακτηρίζουν τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον «επικίνδυνα και πρόωρα». Σήμερα δε, το Λονδίνο ανακοίνωσε 51.870 νέα κρούσματα της Covid-19, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες. 

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του να άρει τα περιοριστικά μέτρα και υποστήριξε ότι τώρα είναι «η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε», προτού ο καιρός γίνει πιο κρύος.

Ωστόσο, η Κριστίνα Πέγκελ, διευθύντρια της Μονάδας Κλινικής Επιχειρησιακής Έρευνας του UCL του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή της Covid αυτό το καλοκαίρι. «Η πολιτική της Βρετανίας δεν επηρεάζει μόνο εμάς, επηρεάζει όλους – όλοι έχουν επιπτώσεις από αυτό που κάνουμε», τόνισε. 

Ο κλινικός επιδημιολόγος Ντίπτι Γκουρντασανι, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στην παραπάνω συνάντηση, συμφώνησε, λέγοντας στο Twitter πριν από την εκδήλωση ότι «ο κόσμος παρακολουθεί την τρέχουσα αποφευχθείσα κρίση που εκτυλίσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Επίσης, ο Μάικλ Μπέικερ, καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, δηλώνει πραγματικά έκπληκτος από τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς τη Δευτέρα.

Ο Γουίλιαμ Χειζελτάιν, Αμερικανός ιολόγος και πρόεδρος και πρόεδρος της ACCESS Health International, δήλωσε στο πάνελ ότι παραδοσιακά η Βρετανία χαρακτηριζόταν «για εξαιρετικές, λογικές πολιτικές»: «Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη στην πανδημία Covid», είπε, χαρακτηρίζοντας τη στρατηγική ανοσίας της αγέλης ως «δολοφονική».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News