Κόσμος Πέμπτη 27/05/2021, 13:14
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο άνθρωπος που οδήγησε τον Τζόνσον στην εξουσία τον θεωρεί ανίκανο για πρωθυπουργό

«Έλεγε ότι θέλει να είναι σαν τον δήμαρχο στην ταινία Jaws, που κρατούσε ανοιχτές τις παραλίες παρά τον κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια»

Γιατί ο άνθρωπος που οδήγησε τον Τζόνσον στην εξουσία τον θεωρεί ανίκανο για πρωθυπουργό

Μετωπική επίθεση από τον άνθρωπο που τον βοήθησε να ανέβει στην εξουσία δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Σε μία κατάθεση που διήρκεσε σχεδόν 7 ώρες στη Βουλή, ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Ντόμινικ Κάμινγκς, απαρίθμησε τις «καταστροφικές» αποτυχίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι η «αδύναμη ηγεσία» του πρωθυπουργού οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους, που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί. 

Γιατί ο άνθρωπος που οδήγησε τον Τζόνσον στην εξουσία τον θεωρεί ανίκανο για πρωθυπουργό-1
Η κατάθεση Κάμινγκς στην επιτροπή της Βουλής – φωτ. Reuters

 

Η παρέμβαση Κάμινγκς έρχεται να ρίξει μία σκιά στο κλίμα αισιοδοξίας γύρω από τη διακυβέρνηση Τζόνσον, το οποίο στηρίζεται κυρίως στο ομολογουμένως επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο λεπτομερής απολογισμός του πρώην συμβούλου για το «χάος» γύρω από τον πρωθυπουργό και τα λάθη του θα μπορούσε να περιορίσει τη στήριξη που απολαμβάνει ο Τζόνσον μεταξύ των βουλευτών των Τόρις. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, ενώ δεν χρειαζόταν να πεθάνουν» είπε ο Κάμινγκς στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός έλαβαε μερικές πολύ καλές αποφάσεις και παρανόησε σοβαρά κάποια πράγματα» πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς ευθέως εάν ο Τζόνσον είναι ικανός και κατάλληλος για τη θέση του πρωθυπουργού, απάντησε: «Όχι».

Να σημειωθεί ότι ο Κάμινγκς ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε όλη την εκστρατεία του Μπόρις Τζόνσον υπέρ του Brexit, την εσωκομματική μάχη που τον οδήγησε στο τιμόνι των Τόρις, αλλά και την προεκλογική μάχη του 2019, που κατέληξε σε θρίαμβο για τον Τζόνσον. 

Γιατί ο άνθρωπος που οδήγησε τον Τζόνσον στην εξουσία τον θεωρεί ανίκανο για πρωθυπουργό-2

Παρόλα αυτά ο Κάμινγκς, που πλέον βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Τζόνσον, τόνισε τα ακόλουθα: 

– Ο Τζόνσον μετάνιωσε που έδωσε την εντολή για το πρώτο lockdown στη Βρετανία και επανειλημμένα έλεγε πως ευχόταν να ήταν σαν τον δήμαρχο στην ταινία «Jaws», ο οποίος κρατούσε ανοιχτές τις παραλίες παρά την απειλή για την δημόσια ασφάλεια. 

– Αφού τελικά συμφώνησε να επιβάλει δεύτερο lockdown τον Οκτώβριο του 2020, καθυστερημένα και ύστερα από ένα «κύμα» θανάτων, είπε (σύμφωνα πάντα με τον Κάμινγκς) ότι θα προτιμούσε να αφήσει τα «πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες». 

– Ο Τζόνσον έχει υπερβολική εμμονή με την κάλυψη από τα μίντια και επηρεάζεται πολύ εύκολα από τους τίτλους των πρωτοσέλιδων 

– Η Κάρι Σίμοντς έχει υπερβολική επιρροή επί των αποφάσεών του 

– Το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ένα «χαώδες» μέρος που εξυπηρετεί μόνο την προσπάθεια Τζόνσον να παραμείνει στην εξουσία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News