Κόσμος Τρίτη 18/05/2021, 13:19
COVID-19

Ινδική μετάλλαξη: Θέμα ημερών να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στη Βρετανία

Ινδική μετάλλαξη: Θέμα ημερών να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στη Βρετανία

Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του ιόυ στη Βρετανία μέσα στις επόμενες ημέρες, προειδοποιούν επιστήμονες.   

Η Βρετανία βλέπει την μετάλλαξη “B.1.617” της Covid, που κατεγράφη από τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδία και ευθύνεται για το φονικό νέο κύμα στη χώρα, να εξαπλώνεται ταχύτατα και στο έδαφός της. 

Από την περασμένη εβδομάδα όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το νέο στέλεχος του ιού συνιστά πηγή ανησυχίας η Βρετανία έχει δει τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στο έδαφός της σχεδόν να διπλασιάζονται. 

Τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, αποκάλυψε στους βουλευτές ότι έχουν κατραγραφεί 2.323 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα, έναντι 1.313 την περασμένη Πέμπτη. Τα 483 εξ αυτών έχουν εντοπιστεί στις συνοικίες Μπόλτον και Μπλάκμπερν. Υπάρχουν πλέον 86 τοπικές αρχές που έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου στελέχους. 

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πάντως ότι τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 φαίνεται να είναι αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης του ιού, όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος. Έτσι η χώρα θέλει να ανεβάσει ταχύτητα στον εμβολιασμό των νέων, αλλά και να πείσει όσους τυχόν είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν τους προηγούμενους μήνες και δεν το έκαναν. 

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία σχεδόν το 70% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και σχεδόν το 40% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News