Κόσμος Παρασκευή 23/04/2021, 21:41
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Νέα επίθεση Κάμινγκς στον Μπόρις Τζόνσον για τη διαρροή μηνυμάτων

φωτ. REUTERS

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, διέψευσε σήμερα ότι εκείνος ήταν η πηγή της διαρροής των μηνυμάτων που αντήλλαξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον επιχειρηματία Τζέιμς Ντάισον, για την οποία η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. Ο επιχειρηματίας σκόπευε να προμηθεύσει αναπνευστήρες στη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας της Covid-19. 

Ο Κάμινγκς, ο αρχιτέκτονας της επιτυχημένης εκστρατείας του Brexit, αποχώρησε αιφνιδιαστικά από το επιτελείο του Τζόνσον στα τέλη του περασμένου έτους. Ήταν ένας από τους συμβούλους που είχε ασκήσει μεγάλη επιρροή στον πρωθυπουργό, τόσο κατά την περίοδο του Brexit, όσο και στην προεκλογική εκστρατεία του 2019.

Ο βρετανικός Τύπος, επικαλούμενες πηγές από το γραφείο του Τζόνσον, αποκαλύπτει ότι ο Κάμινγκς κρύβεται πίσω από τη διαρροή των μηνυμάτων, στα οποία ο Τζόνσον υποσχόταν να «διορθώσει» ένα φορολογικό πρόβλημα του Ντάισον. Το BBC αποκάλυψε πρόσφατα αυτήν την ανταλλαγή μηνυμάτων, στα οποία ο Ντάισον ζητούσε από τον Τζόνσον, στην αρχή της πανδημίας, να «ρυθμίσει» το φορολογικό καθεστώς των υπαλλήλων του που θα πήγαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να κατασκευάσουν αυτούς τους αναπνευστήρες. Ο Τζόνσον φέρεται να απάντησε, τον Μάρτιο του 2020: «Θα το φτιάξω αυτό αύριο! Σας χρειαζόμαστε».

Το γραφείο του Τζόνσον ξεκίνησε έρευνα για να βρει την πηγή της διαρροής αλλά κατόπιν απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο υπεύθυνος είναι ο Κάμινγκς.

Σε ανάρτηση στο μπλογκ του, ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού διέψευσε ότι έδωσε μηνύματα σε δημοσιογράφους και προσφέρθηκε να συνεργαστεί στην έρευνα. 

Ο Κάμινγκς, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό, επέμεινε επίσης ότι δεν ευθύνεται αυτός για τη διαρροή σχετικά με το κόστος ανακαίνισης της κατοικίας του Τζόνσον, ούτε για το γεγονός ότι πέρσι διέρρευσαν λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για επιβολή λοκντάουν, προτού να ανακοινωθούν επισήμως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News