Κόσμος Σάββατο 19/06/2021, 18:49
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα για πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς

Η Βρετανία έχει κατατάξει στην «πράσινη» λίστα της ελάχιστα κράτη, για τα οποία δεν υπάρχει κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός

Φωτ. REUTERS/ Hannah McKay

Υπέρ της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών κατά της Covid-19 στα κράτη που η βρετανική κυβέρνηση έχει κατατάξει στην «πορτοκαλί» λίστα τάσσονται κορυφαίοι Βρετανοί υπουργοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ειδικότερα, μία από τις επικρατούσες σκέψεις είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν στην Αγγλία μετά την επίσκεψή τους σε αυτά τα κράτη, χωρίς υποχρεωτική καραντίνα επί δέκα ημέρες, όπως προβλέπεται σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία έχει κατατάξει στην «πράσινη» λίστα της ελάχιστα κράτη, για τα οποία δεν υπάρχει κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός.

Τα μεγάλα ερωτήματα, ωστόσο, αφορούν ταξίδια σε κράτη της εξαιρετικά πολυπληθούς «πορτοκαλί» λίστας. Στην τελευταία, άλλωστε, έχουν καταταχθεί οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με την εξαίρεση κάποιων νησιών.

Παρότι η κυβέρνηση συνιστά στους Βρετανούς να μην επισκέπτονται τις «πορτοκαλί» χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να το απαγορεύσει. Αυτό που κάνει έως σήμερα είναι να επιβάλλει δεκαήμερο κατ’ οίκον περιορισμό μετά την επιστροφή.

Οι Βρετανοί ιθύνοντες πιστεύουν ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου περιορισμού θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο ώστε οι πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Ακόμα και όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, θα μπορούν να ταξιδέψουν, αλλά θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Telegraph, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έχει ταχθεί υπέρ της προσαρμογής του μέτρου. Γενικότερα, όμως, η ανάγκη εύρεσης κινήτρων που θα κάνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την αναθεώρηση του τριζωνικού συστήματος ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ηδη την περασμένη εβδομάδα, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επέκρινε με δριμύτητα την κυβερνητική προσέγγιση, επισημαίνοντας ότι είναι χαοτική και αποτελεί τροχοπέδη για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Η Βρετανία τίθεται ουραγός της Ευρώπης στο θέμα της επιστροφής στην ομαλότητα. Είναι αδιανόητο για τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο να επιδεικνύει τόση διστακτικότητα στο να χορηγήσει στους πολίτες της ελευθερίες που συνάδουν πλήρως με τον εμβολιασμό τους».

Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός Υγείας Στίβεν Χάμοντ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τα επιστημονικά στοιχεία και λαμβάνει «παράλογες» αποφάσεις αναφορικά με την κατάταξη των κρατών στο τριζωνικό σύστημα.

Με πληροφορίες από Guardian, kathimerini.gr

Money Review