Κόσμος Τρίτη 6/07/2021, 22:45
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ

FAA: Πρόστιμα ύψους 682.000 δολαρίων φέτος σε απείθαρχους επιβάτες αεροπλάνων

φωτ. AP

Η πλειοψηφία των αναφορών για απείθαρχους επιβάτες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών (FAA) προέρχεται από επιβάτες που αρνούνται να συμμορφωθούν με την εντολή χρήσης μάσκας που έχε τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Περίπου το 75% των εν λόγω αναφορών επιβατών που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε από άτομα που αρνούνταν να φορέσουν τις μάσκες τους και έφθασε έως διαπληκτισμούς, φωνές, ακόμη και σωματική βία, ανέφερε η υπηρεσία.

Παρότι η FAA εφήρμοσε πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις αρχές του τρέχοντος έτους με βαριά πρόστιμα με στόχο τον περιορισμό των απείθαρχων επιβατών μετά από αύξηση τέτοιου είδους περιστατικών, η τακτική αυτή δεν εμπόδισε τους ταξιδιώτες να διαπληκτίζονται με τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες, φθάνοντας μάλιστα να χειροδικήσουν σε αεροσυνοδό. 

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Και εμείς θα πρέπει να προστατευθούμε», δήλωσε ο Πολ Χάρτσορν, εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αεροσυνοδών, ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερα από 20.000 μέλη πληρώματος της American Airlines. 

Με βάση τους ισχύους κανονισμούς, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από τους επιβάτες σε τρένα, λεωφορεία, πτήσεις και σε αεροδρόμια. Ο κανονισμός αυτό, ο οποίος παρατάθηκε την Ανοιξη, αναμένεται να λήξει στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η FAA έχει επιβάλει πρόστιμα σε απείθαρχους ταξιδιώτες συνολικής αξίας 682.000 δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος και έχει εντοπίσει πιθανές παραβιάσεις κανονισμών σε 540 υποθέσεις, επιβάλοντας μέτρα στις 83.

Η υπηρεσία αναφέρθηκε μάλιστα σε οκτώ υποθέσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα σε απείθαρχους ταξιδιώτες ύψους από 7.500 έως 21.500 δολάρια, για διαφορές που προέκυψαν από την άρνησή τους να φορούν μάσκες, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων όπου επιβάτες χτύπησαν άλλους επιβάτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Money Review