Κόσμος Παρασκευή 2/07/2021, 09:52
ΚΟΣΜΟΣ

Θεατρινισμοί ή πραγματική απειλή; Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας

Θεατρινισμοί ή πραγματική απειλή; Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας

Καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας γιορτάζει την επέτειο των 100 ετών ζωής εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των επανεμφανιζόμενων απολυταρχικών αξιών στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτό συνεπάγεται μια στιγμή απόλαυσης της λατρείας των μαζών και όχι την έναρξη συζήτησης για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Και ο Μάξ Μπάουκους, πρώην γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα από το 2014 έως το 2017, συμφωνεί.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων στην Κίνα ελάχιστα ενδιαφέρονται για μια αλλαγή στο κυβερνών κόμμα. Τους ενδιαφέρει περισσότερο η καθημερινότητά τους…Το βιοτικό επίπεδο στην Κίνα έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία 20 χρόνια και είναι πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό» εξηγεί. 

Η προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος να ενισχύσει τον έλεγχό του επί πάντων, η αυξανόμενη λατρεία προς το πρόσωπο του Σι Τζινπίγνκ και η δρακόντεια κατεύθυνση της εσωτερικής πολιτικής της Κίνας απασχολούν συνολικά τη Δύση. Και ενώ διίστανται οι απόψεις σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη, με άλλους να τάσσονται υπέρ της ιδεολογικής αντιπαράθεσης και άλλους να επιθυμούν συνεχή στρατηγική δέσμευση, παρόμοιες διαφορές είναι αρκετά δύσκολο να παρατηρηθούν εντός της Κίνας. Παρόλα αυτά, είναι εκεί.

Η Σάι Σία, συνταξιούχος καθηγήτρια της σχολής Central Party School του Πεκίνου, πέρασε την ζωή της δουλεύοντας και εκπαιδεύοντας ανώτερους αξιωματούχους έως ότου οι αυξανόμενες αμφιβολίες και σκεπτικισμοί της την ανάγκασαν να καταφύγει σε συνειδητή εξορία πέρσι.

Δεν πείθεται με την ιδέα ότι ο Κινεζικός λαός δεν θέλει πολιτική αλλαγή, ούτε πιστεύει ότι συνεργασία με το Κουμμουνιστικό Κόμμα είναι καλύτερο από την εναλλακτική. «Δεν είναι αργά για μετατροπή του Κινεζικού συστήματος σε δημοκρατικό από αυταρχικό» δηλώνει. «Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο για την Κίνα και ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και αν ο Σι Τζινπίνγκ αναζητά «ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα», έχει ήδη ξεκινήσει ένα Ψυχρό Πόλεμο που δεν σταματά ποτέ.

Το ερώτημα είναι εάν οι πομπώδεις εορτασμοί για τα 100 χρόνια είναι ένα ακόμη κομμάτι θεάτρου – ένας περισπασμός από την αληθινή ιστορία του αναμφισβήτητου προσωπικού εμπλουτισμού και αυξανόμενων επιλογών τρόπων ζωής εκατομμυρίων απλών Κινέζων. Ή αν είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση ότι όλη αυτή η ευημερία και η εξουσία βρίσκονται συγκεντρωμένες στα χέρια ενός μονοκομματικού κράτους, πρόθυμου να τα χρησιμοποιήσει όχι μόνο ενάντιων των ίδιων του των πολιτών αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ο Μάξ Μπάουκους ανήκει σε μια σχολή σκέψης που κυριάρχησε στις σχέσεις ΗΠΑ με Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες: η πεποίθηση ότι το εμπόριο και η εμπλοκή είναι αυτοσκοπός.

Η αυξανόμενη κινεζική ευημερία και μια αναδυόμενη μεσαία τάξη είναι παράγοντες που υπόσχονται, σύμφωνα με την θεωρία, σταδιακή πολιτική μεταρρύθμιση και, ακόμη και αν αυτό έρχεται επώδυνα αργά ή και καθόλου, η οικονομική ένταξη είναι τουλάχιστον καλύτερη από την εναλλακτική – αντιπαράθεση.

Πηγή: BBC 

 

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News