Κόσμος Παρασκευή 2/07/2021, 09:10
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρρευση κτιρίου στο Μαϊμάμι: Άρχισαν και πάλι οι έρευνες για επιζώντες

Κατάρρευση κτιρίου στο Μαϊμάμι: Άρχισαν και πάλι οι έρευνες για επιζώντες

 Άρχισαν και πάλι οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στα χαλάσματα του 12ώροφου κτιρίου κατοικιών που κατέρρευσε μερικώς πριν μία εβδομάδα στην πόλη Σέρφσαϊντ της Φλόριντα, σχεδόν 15 ώρες αφού είχαν ανασταλεί καθώς υπήρχαν ανησυχίες για τη στατικότητα.

Στο σημείο βρέθηκε και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύθηκε να προσφέρει ομοσπονδιακή βοήθεια, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να εντοπιστούν επιζώντες. 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών φτάνει τους 18. Μεταξύ τους είναι και δύο παιδιά ηλικίας 4 και 10 ετών. Ακόμη 145 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι.

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το ξενοδοχείο St Regis που βρίσκεται κοντά στον τόπο της τραγωδίας, αφού συναντήθηκε μακριά από τους δημοσιογράφους με μέλη των οικογενειών των νεκρών και των αγνοούμενων.

«Όλο το έθνος πενθεί μαζί με τις οικογένειες αυτές. Το παρακολουθεί καθημερινά στην τηλεόραση», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Κάθισα με μία γυναίκα που έχασε τον σύζυγό της και το μικρό τους αγόρι και δεν ήξερε τι να κάνει».

Νωρίτερα ο Μπάιντεν παρέστη σε ενημέρωση με τοπικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, στον οποίο δήλωσε ότι «θα σας δώσουμε ό,τι χρειάζεστε», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύψει όλα τα κόστη και θα προσφέρει προσωρινά καταλύματα στους επιζώντες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε και με τους διασώστες. «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ», επανέλαβε ο Μπάιντεν σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις πρώτες επιχειρήσεις διάσωσης. «Αυτό που κάνετε εδώ είναι απίστευτο», πρόσθεσε.

Σε μια συγκινητική στιγμή της επίσκεψης Μπάιντεν, όπως την περιέγραψε ο δήμαρχος του Σέρφσαϊντ Τσάρλς Μπερκέτ, ο Αμερικανός πρόεδρος παρηγόρησε ένα 12χρονο κορίτσι το οποίο προσευχόταν δίπλα στα συντρίμμια του κτιρίου για τον πατέρα της, που εξακολουθεί να αγνοείται.

«Ο πρόεδρος την αγκάλιασε, την παρηγόρησε, της συμπεριφέρθηκε σαν παππούς και ήταν υπέροχος μαζί της. Πραγματικά της έφτιαξε την ημέρα», διηγήθηκε ο Μπερκέτ.

 

 

Σχέδια κατεδάφισης

Η Λιβάιν Κάβα δήλωσε ότι μηχανικοί καταρτίζουν σχέδια για την ασφαλή κατεδάφιση του υπόλοιπου 12ώροφου κτιρίου.

Ωστόσο ο ειδικός σε θέματα κατασκευών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) Σκοτ Νέιχμαν εξήγησε ότι αυτό θα καθυστερήσει πολλές εβδομάδες.

Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες να βρουν επιζώντες, όμως κανείς από τους ενοίκους του κτιρίου δεν έχει βγει ζωντανός από τα ερείπια μετά τις πρώτες ώρες της τραγωδίας.

Παράλληλα οι αξιωματούχοι έχουν στρέψει την προσοχή τους και στην τροπική καταιγίδα Έλσα, η οποία σχηματίστηκε στον Ατλαντικό και ενδέχεται να πλήξει τη νότια Φλόριντα με ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους ως την Κυριακή, ενδεχομένως προκαλώντας προβλήματα στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS