Κόσμος Τετάρτη 30/06/2021, 15:55
ΚΟΣΜΟΣ

JP Morgan: Πόσες ημέρες απαιτούνται για να νικηθεί η μετάλλαξη Δέλτα

Σχεδόν δύο μήνες στις ΗΠΑ, λίγο περισσότερο από έναν μήνα στη Γερμανία

JP Morgan: Πόσες ημέρες απαιτούνται για να νικηθεί η μετάλλαξη Δέλτα

Ενόσω οι χώρες της Δύσης οδεύουν προς την κανονικότητα -με άρση των περιοριστικών μέτρων, μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και ικανοποιητικό εμβολιαστικό ρυθμό- η παραλλαγή Δέλτα έρχεται να απειλήσει αυτή την πορεία, δημιουργώντας νέα προσκόμματα.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια πολύ πιο μεταδοτική παραλλαγή, η οποία μπορεί να αντιστρέψει την πρόοδο των τελευταίων μηνών, εφόσον η κατάσταση ξεφύγει. Πολλοί μάλιστα, προειδοποιούν για ένα νέο κύμα του ιού, δίχως να αποκλείεται η πιθανή επαναφορά ορισμένων μέτρων.

Το μοναδικό αντίδοτο στη «Δέλτα» έγκειται στην περαιτέρω επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ειδικοί στην Ελλάδα υπογραμμίζουν ότι το τείχος ανοσία θα πρέπει να αυξηθεί στο 75% του πληθυσμού (από 60% αρχικά), αν θέλουμε να αισθανόμαστε πλήρως ασφαλείς.

Κι αυτό, διότι το Νο.1 πεδίο εξάπλωσης της νέας παραλλαγής είναι ο ανεμβολίαστος αριθμός των πολιτών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan επιχειρεί να καταδείξει τις προσπάθειες που χρειάζεται να καταβάλουν οι χώρες της Δύσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή.

Επικαλούμενη ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, υπολογίζει πόσες μέρες θα χρειαστούν αυτές οι δύο χώρες, προκειμένου να «νικήσουν» την παραλλαγή και να διατηρήσουν την «κανονικότητα».

Αυτή την στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 0,9. Για να διατηρηθεί ο συγκεκριμένος αριθμός κάτω του 1, απαιτείται ο εμβολιασμός ακόμη 47,2 εκατ. ατόμων, ο οποίος για να επιτευχθεί χρειάζονται τουλάχιστον 54 ημέρες ακόμη. Δηλαδή σχεδόν δύο μήνες.

Αντίστοιχα, ο δείκτης μεταδοτικότητας στη Γερμανία κυμαίνεται στο 0,6. Για να παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα, περίπου 20,3 εκατ. Γερμανοί θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, κάτι το οποίο θα απαιτήσει 37 ημέρες ακόμη. Δηλαδή λίγο παραπάνω από έναν μήνα.

Φυσικά, οι παραπάνω αριθμοί προϋποθέτουν ότι οι Ουάσιγκτον – Βερολίνο θα διατηρήσουν τα ήπια μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων κλπ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News