Κόσμος Τετάρτη 2/12/2020, 07:32
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Τα ερωτήματα για την ανοσία της αγέλης

Σουηδία: Τα ερωτήματα για την ανοσία της αγέλης

Την ώρα που η Ευρώπη παλεύει με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, η περίπτωση της Σουηδίας και το «πείραμα» της ανοσίας της αγέλης παραμένει στο προσκήνιο. Η σφοδρότητα του νέου κύματος ανάγκασε ακόμη και την «αήττητη» Σουηδία να επιβάλλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές συναθροίσεις.

Τα νέα κρούσματα και εισαγωγές ασθενών στα σουηδικά νοσοκομεία αυξάνονται ανησυχητικά, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του επιτελείου Υγείας ότι η light, αντι-lockdown προσέγγιση θα ήταν αρκετή για να συγκρατηθεί η διασπορά της νόσου Covid-19.

Ο Άντερς Τέγκνελ, ο «αρχιτέκτονας» της σουηδικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ευρύτερα γνωστός για την επίμονη άρνησή του να θέσει τη χώρα σε lockdown, παραδέχεται ότι παραμένουν ακόμη αναπάντητα τα ερωτήματα για το πώς λειτουργεί η ανοσία της αγέλης.

Η ανοσία της αγέλης είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί, ανέφερε ο δρ Τέγκνελ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. O ίδιος εξέφρασε αμφβολίες για το κατά πόσον έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης μεταξύ του πληθυσμού της Σουηδίας μετά το καλοκαίρι, καθώς έκτοτε έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα ποσοστά μετάδοσης, όχι μόνο στη Σουηδία άλλα και σε αρκετές περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Η ανοσία τςη αγέλης επιτυγχάνεται όταν αρκετοί άνθρωποι σε μια κοινότητα είτε έχουν μολυνθεί είτε εμβολιασθεί και έτσι έχουν αποκτήσει ανοσία απέναντι στον ιό. Για τον Covid-19, το ποσοστό εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 55% έως 82%.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας καταδεικνύουν ότι περίπου το 10% των κατοίκων της Στοκχόλμης -της περιοχής με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο στη Σουηδία- έχουν αναπτύξει αντισώματα στον κορωνοϊό. Από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν εντοπισθεί περισσότερα από 70.000 κρούσματα και περίπου 100.000 θετικά τεστ αντισωμάτων στην περιοχή της Στοκχόλμης, με συνολικό πληθυσμό 2,4 εκατομμυρίων.

«Είναι εμφανές ότι (η ανοσία αγέλης) επιβραδύνει τη μετάδοση, είναι όμως δύσκολο να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να συνδυασθεί με άλλους παράγοντες», παραδέχεται ο κ. Τέγκνελ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News