Κόσμος Πέμπτη 27/05/2021, 17:14
ΚΟΣΜΟΣ

Προέλευση κορωνοϊού: Στην αντεπίθεση η Κίνα για τη θεωρία του εργαστηρίου

Προέλευση κορωνοϊού: Στην αντεπίθεση η Κίνα για τη θεωρία του εργαστηρίου

Οργισμένη είναι η αντίδραση της Κίνας στην απόφαση των ΗΠΑ να εξετάσουν περαιτέρω τη θεωρία της διαρροής του νέου κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο ιολογίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε προθεσμία 90 ημερών στις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν στοιχεία και να παρουσιάσουν το πόρισμά τους. 

Σε μία πρώτη απάντηση το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εγκάλεσε ευθέως τις ΗΠΑ για «πολιτική χειραγώγηση της πανδημίας και μετάθεση ευθυνών». Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να έχει ξεφύγει ο ιός από εργαστήριο της Γουχάν, της πόλης στην οποία εντοπίστηκε στα τέλη του 2019. Έκτοτε περισσότερο από 168 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από Covid-19 και περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, τόνισε πως η απόφαση Μπάιντεν δείχνει ότι «οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τα δεδομένα ή την αλήθεια, έχουν μηδενικό ενδιαφέρον για τις σοβαρές, στηριζόμενες στην επιστήμη μελέτες για την προέλευση του ιού». 

Συνέχισε σχολιάζοντας πως «στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να επιδιώξουν τον στιγματισμό μίας χώρας, να προβούν σε πολιτική χειραγώγηση και μετάθεση των ευθυνών. Δεν είναι μόνο προσβλητικοί απέναντι στην επιστήμη, αλλά και ανεύθυνοι και αντιπαραγωγικοί στη μάχη κατά του ιού».  Παράλληλα σημείωσε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν μία «σκοτεινή ιστορία» παραπληροφόρησης. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News