Κόσμος Τετάρτη 5/05/2021, 07:09
ΚΟΣΜΟΣ

Η ζημιά της Covid-19 στην Ινδία είναι ήδη ορατή από το διάστημα

Η ζημιά της Covid-19 στην Ινδία είναι ήδη ορατή από το διάστημα

To Ινστιτούτο των Παγκόσμιων Πόρων στην Ινδία παρακολουθεί σταθερά ό,τι αλλάζει στο τοπίο της χώρας. Μέσα από εικόνες δορυφόρων βλέπει ποταμούς να αλλάζουν πορεία, δάση να φλέγονται, πάγους να λιώνουν. Τον τελευταίο χρόνο όμως προσπαθεί να «χαρτογραφήσει» μία άλλου είδους ζημιά: αυτή που προκαλεί η φονική επέλαση της Covid-19.

Όπως εξηγεί στον Economist ο Raj Bhagat Palanichamy το ινστιτούτο χρησιμοποιεί τους δορυφόρους για να εντοπίζει τα hotspot του ιού, καταμετρώντας κλίνες νοσοκομείων και ελέγχοντας τα επίσημα δεδομένα για τους θανάτους μέσω των εικόνων με τις φωτιές στα κρεματόρια.

Το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ινδία είναι ορατό από το διάστημα. Αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο να μετρηθεί. Το πλήγμα στην οικονομία είναι επίσης απολύτως αισθητό στους ανθρώπους της χώρας, αλλά θα αργήσει να αποτυπωθεί σε αριθμούς. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ Απριλίου- Ιουνίου δεν προβλέπεται να δημοσιευθεί πριν τα μέσα Ιουνίου και αυτά μάλλον δεν θα περιλαμβάνουν, όπως αναφέρει ο Economist, τον τομέα υπηρεσιών, που είναι αυτός ο οποίος δέχεται και το ισχυρότερο πλήγμα.

Με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να δημοσιευθούν τα στοιχεία για την απασχόληση. Και έτσι οι ειδικοί στρέφονται σε λιγότερο συμβατικούς δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα, όπως η κατανάλωση ρεύματος, τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων και… η θέα από το διάστημα.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News