Κόσμος Τετάρτη 28/04/2021, 14:58
ΚΟΣΜΟΣ

«Σαν να έχουμε πόλεμο»: Η μάχη των Ινδών για λίγο οξυγόνο

«Σαν να έχουμε πόλεμο»: Η μάχη των Ινδών για λίγο οξυγόνο

Στο δωμάτιο της εντατικής του νοσοκομείου στο κεντρικό Δελχί επικρατεί συνωστισμός. Ο διοικητής Άλι Ράζα δεν προλαβαίνει καν να κοιτάξει πότε θα έρθει η επόμενη παρτίδα με οξυγόνο και εξοπλισμό. 12 από τους 20 γιατρούς του νοσούν με Covid-19 και δεκάδες ασθενείς κάνουν καθημερινά εισαγωγή. «Πάντα περιμέναμε ένα δεύτερο κύμα τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα μας χτυπήσει τόσο σκληρά» λέει στο Bloomberg. «Φτάνουν όλοι ασθμαίνοντας και έχουν ανάγκη από οξυγόνο».

Στους διαδρόμους του νοσοκομείου ο Γκάγκαντιπ Τρέχαν έχει μόλις μάθει ότι δεν υπάρχει ούτε κρεβάτι ούτε οξυγόνο για τον θείο του, που δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Είχε οδηγήσει 310 χιλιόμετρα από τη βόρεια επαρχία της Πουντζάμπ στο Νέο Δελχί σε αναζήτηση νοσοκομείου και είχε βάλει τέσσερις φιάλες οξυγόνου στο αυτοκίνητό του για να κρατήσει τον θείο του ζωντανό. Έξι νοσοκομεία του είχαν πει «όχι» και ετοιμαζόταν τώρα να φύγει για να χτυπήσει την πόρτα του έβδομου. «Φοβάμαι ότι δεν θα επιβιώσει εάν δεν νοσηλευτεί. Είμαι διατεθειμένος να πληρώσω οποιοδήποτε ποσό για τη νοσηλεία του» λέει. Αλλά τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα. «Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι σαν να έχουμε πόλεμο» συμπληρώνει. 

Το πρωί της Τετάρτης το Νέο Δελχί μία πόλη άνω των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων, είχε μόλις 13 διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ. Τα social media ήταν γεμάτα από αναρτήσεις από ανθρώπους που απηύθυναν δραματική έκκληση για οξυγόνο ή Remdesivir. Τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα που ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο το νοσοκομείο Moolchand με 1.000 κλίνες (ένα από τα βασικά ιδιωτικά θεραπευτήρια για Covid στην πρωτεύουσα) έχει καταφύγει στο Twitter με εκκλήσεις για οξυγόνο.

Ο πρόεδρος της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δέχεται οξύτατη κριτική για την διαχείριση της πανδημίας. Πριν από μία εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί εξέφρασε «σοκ και αποστροφή» για τις παραλείψεις της κυβέρνησης και έδωσε της έδωσε εντολή να «ικετεύσει, να δανειστεί ή να κλέψει» για να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες οξυγόνου για τα νοσοκομεία. Έκτοτε η κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλια για 551 μηχανήματα οξυγόνου μέσα στις δημόσιες δομές υγείας «το συντομότερο δυνατόν».

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν εμβόλια και άλλες προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού στην Ινδία, ενώ η Γαλλία και η Μπανγκόνγκ θα στείλουν μηχανήματα παραγωγής οξυγόνου. Η μία μετά την άλλη οι χώρες απλώνουν χείρα βοηθείας και οι Ινδοί ελπίζουν απλά να μην είναι ήδη αργά. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News