Κόσμος Παρασκευή 30/04/2021, 11:27
ΚΟΣΜΟΣ

Όταν το κινητό ενός πρωθυπουργού βρίσκεται ελεύθερα στο ίντερνετ

Όταν το κινητό ενός πρωθυπουργού βρίσκεται ελεύθερα στο ίντερνετ

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο ίντερνετ, καθώς είναι δημοσιευμένος εδώ και 15 χρόνια. 

Όπως αποδεικνύεται, ο αριθμός τηλεφώνου που αναγραφόταν σε ένα δελτίο τύπου ενός think tank το 2006 είναι ο ίδιος τον οποίο χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Το 2006, ο Τζόνσον ήταν βουλευτής και σκιώδης υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης, επομένως το δελτίο τύπου προέτρεπε τους δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν μαζί του, στο κινητό του τηλέφωνο, για περαιτέρω σχόλια πάνω σε κάποιο θέμα της ευθύνης του. 

Δύο χρόνια αργότερα, ο Τζόνσον εξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου και η περαιτέρω πορεία του έως την Ντάουνινγκ Στριτ είναι λίγο-πολύ γνωστή. 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο PA επιχείρησε χθες το βράδυ να καλέσει το κινητό, όμως ένα αυτόματο μήνυμα έλεγε ότι το τηλέφωνο είναι κλειστό. 

Αφότου αποκαλύφθηκε ότι ο αριθμός του τηλεφώνου του Μπόρις Τζόνσον δεν έχει αλλάξει, βουλευτές και ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό καθιστά τον Βρετανό πρωθυπουργό ευάλωτο σε απειλές ασφάλειας, προσπάθειες λόμπινγκ ή ακόμα και τον κίνδυνο του εκβιασμού. Υπάρχουν ανησυχίες ότι εχθρικά κράτη με προηγμένες δυνατότητες χάκινγκ ή ακόμα και εγκληματικές οργανώσεις έχουν πλέον στη διάθεσή τους το κινητό τηλέφωνο του Βρετανού ηγέτη. 

Σύμφωνα με τους επικριτές του Τζόνσον, το να αλλάξει τηλέφωνο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία θα ήταν μία απλή αλλά και αυτονόητη κίνηση για την ασφάλειά του.  

Έτσι και αλλιώς, ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το κινητό του, καθώς υπάρχουν υποψίες για λόμπινγκ. Όπως αποκαλύφθηκε αυτό το μήνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε συνομιλία μέσω γραπτών μηνυμάτων με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία σερ Τζέιμς Ντάισον στις αρχές της πανδημίας. Τότε, ο Τζόνσον του υποσχέθηκε να «διορθώσει» ένα φορολογικό ζήτημα, ώστε το προσωπικό του επιχειρηματία να μπορέσει να μείνει στη Βρετανία για αρκετό καιρό, για να κατασκευάσει τους αναπνευστήρες που χρειαζόταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS. Όπως λένε οι Εργατικοί, δεν είναι σωστό οι «φίλοι» του πρωθυπουργού, που έχουν πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο, να του ζητούν φορολογικές χάρες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News