Κόσμος Παρασκευή 12/03/2021, 22:49
BREXIT

Τζόνσον: Αντιμέτωπος με την έντονη δυσαρέσκεια στη Β.Ιρλανδία

Τζόνσον: Αντιμέτωπος με την έντονη δυσαρέσκεια στη Β.Ιρλανδία

Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια που επικρατεί στη Βόρεια Ιρλανδία για τις συνέπειες του Brexit, βρέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη βρετανική επαρχία.

Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε σήμερα τα μέτρα της Βρετανίας για τη χαλάρωση των εμπορικών ελέγχων μετά το Brexit με τη Βόρεια Ιρλανδία που έχουν εξοργίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας ότι είναι νόμιμα και σωστά.

Υπέρ της κατάργησης των ελέγχων στα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Βρετανία, η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ (του Ενωτικού Κόμματος -DUP) έκρινε «απαράδεκτες» τις διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μισέλ Ο’ Νιλ (του Σιν Φέιν, Ρεπουμπλικανικό κόμμα υπέρ της επανένωσης της Ιρλανδίας), αρνήθηκε να υποδεχτεί τον Μπόρις Τζόνσον κατά την άφιξή του στο Μπέλφαστ, επικρίνοντάς τον για την «απερίσκεπτη και μεροληπτική προσέγγισή» του έναντι του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου.

Αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας διαζυγίου μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, το κείμενο αυτό αποσκοπεί στο να αποτρέψει την επαναφορά ενός συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη που υπογράφηκε το 1998 έπειτα από τρεις δεκαετίες αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ των πιστών στο βρετανικό στέμμα και των ρεπουμπλικανών.

Μόλις δύο μήνες αργότερα, μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον, οι οποίες καθυστέρησαν ορισμένους ελέγχους κατά τις αφίξεις εμπορευμάτων από τη Βρετανία στην επαρχία, προκάλεσαν θυμό και προετοιμασία μιας δικαστικής απάντησης από ευρωπαϊκής πλευράς.

«Λαμβάνουμε νομικά και τεχνικά μέτρα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτό είναι το σωστό δεδομένου του αντίκτυπου στην (ειρηνευτική) συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και της ανάγκη να έχουμε τη συναίνεση των δύο κοινοτήτων».

Αλλά η παρούσα κατάσταση φαίνεται να μην ικανοποιεί κανέναν.

Από την έναρξη ισχύος του πρωτοκόλλου, η αστυνομία προειδοποίησε για το τεταμένο κλίμα που αυξάνεται στην επαρχία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News