Κόσμος Τετάρτη 28/04/2021, 14:16
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Άνοιξε επίσημη έρευνα για τον Μπόρις Τζόνσον 

Η έρευνα εξετάζει αν ο Τζόνσον χρησιμοποίησε ως δάνειο ένα μέρος από τις δωρεές του κόμματος

Βρετανία: Άνοιξε επίσημη έρευνα για τον Μπόρις Τζόνσον 

Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών έχει μπει ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς έχει ανοίξει επίσημη έρευνα, με την οποία εξετάζεται αν ο Μπόρις Τζόνσον και το κόμμα του παραβίασαν τον νόμο, μη δηλώνοντας με ποιο τρόπο χρηματοδοτήθηκαν οι εργασίες για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής του κατοικίας στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής -τη ρυθμιστική αρχή η οποία έχει υπό την εποπτεία της τις δωρεές προς τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα-, οι αξιωματούχοι της έχουν έρθει σε επαφή με το Κόμμα των Συντηρητικών από τα τέλη Μαρτίου, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν πώς χρηματοδοτήθηκαν οι εργασίες στον διαμέρισμα στην πιο διάσημη διεύθυνση ίσως στον κόσμο. 

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποπτευόμαστε ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα ή αδικήματα. Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία ως επίσημη έρευνα, προκειμένου να εξακριβώσουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο», ανέφερε εκπρόσωπος της επιτροπής. 

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο αν οι συναλλαγές οι οποίες σχετίζονται με την ανακαίνιση στη Ντάουνιγκ Στριτ, δεν ακολούθησαν το γράμμα του νόμου και επίσης αν η χρηματοδότηση γι αυτές δηλώθηκε όπως απαιτείται. 

Στη Βρετανία οι δωρεές και τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα και στους πολιτικούς πρέπει να δηλώνονται σε δημόσια αρχεία, εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Στην προκειμένη περίπτωση, η έρευνα εξετάζει αν ο Τζόνσον χρησιμοποίησε ως δάνειο ένα μέρος από τις δωρεές του κόμματος για να πληρώσει τις εργασίες και αν αυτή η χρηματοδότηση δηλώθηκε σύμφωνα με τους κανόνες. 

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να δαπανά ετησίως έως 30.000 λίρες για την ανακαίνιση της επίσημης κατοικίας του, ωστόσο τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δαπάνες που έφθασαν τις 200.000 λίρες και σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον το υπόλοιπο των χρημάτων τα έβαλε ο ίδιος.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας έρχεται μόλις οκτώ ημέρες προτού διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές στην Αγγλία, μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες τα δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη συγκεκριμένη υπόθεση «οργίασαν» και είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον κόμμα των Συντηρητικών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News