Κόσμος Σάββατο 24/04/2021, 22:48
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Οι πλούσιες χώρες «δεν παρέχουν αρκετή βοήθεια»

Κλιματική αλλαγή: Οι πλούσιες χώρες «δεν παρέχουν αρκετή βοήθεια»

Οι πλούσιες χώρες έχουν αποτύχει στο να εξασφαλίσουν την απαραίτητη οικονομική βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, προειδοποίησαν οι φτωχότερες χώρες, καθώς η σύνοδος των παγκόσμιων ηγετών στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε χωρίς πολλές υποσχέσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση.

Η αποτυχία αυτή έχει ως αποτέλεσμα δισεκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται σε κίνδυνο από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνεχώς επιδεινώνονται, την ίδια στιγμή που οι πιο αδύναμες οικονομίες δίνουν μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19 και του διαρκώς αυξανόμενου χρέους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μια διήμερη τηλεδιάσκεψη στον Λευκό Οίκος με περισσότερους από 40 ηγέτες χωρών σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση. Οι ΗΠΑ έθεσαν ως στόχο τη μείωση κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική έχουν επίσης ενισχύσει τους κλιματικούς τους στόχους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε επίσης ως στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για το κλίμα σε 5,7 δισ. δολάρια τον χρόνο, μέχρι το 2024.

Όπως δήλωσε: «Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης χρειάζεται μιας νέας κλίμακας χρηματοδότηση. Ο ιδιωτικός τομέας το έχει ήδη αναγνωρίσει αυτό… [Αλλά] ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος αυτές τις προκλήσεις – οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν δράση, και ίσως και να ηγηθούν των προσπαθειών αυτών».

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Guardian 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News