Κόσμος Παρασκευή 16/04/2021, 20:41
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η Κίνα στο «πλευρό» Γαλλίας και Γερμανίας στη «μάχη» για την κλιματική αλλαγή

Η Κίνα στο «πλευρό» Γαλλίας και Γερμανίας στη «μάχη» για την κλιματική αλλαγή

Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κινέζος πρόεδρος κατήγγειλε ωστόσο ενώπιον του Εμανουέλ Μακρόν και της Άνγκελα Μέρκελ τους «εμπορικούς φραγμούς» που εγείρονται στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, σε μια χρονική στιγμή που ο φόρος άνθρακα εξετάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζινπίνγκ, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανίδα Καγκελάριος αντήλλαξαν μέσω τηλεδιάσκεψης απόψεις για τις προκλήσεις του κλίματος και της υγείας ,ενόψει αρκετών σημαντικών διεθνών συναντήσεων για τα θέματα αυτά.

Η πρώτη συνάντηση από αυτές θα είναι η εικονική σύνοδος κορυφής για το κλίμα που έχει προγραμματιστεί στις 22 και 23 Απριλίου με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Σι Τζίνπινγκ δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του σε αυτή την εκδήλωση.

«Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή είναι ο κοινός σκοπός της ανθρωπότητας», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος στους συνομιλητές του, σύμφωνα με πρακτικά των δηλώσεών του που μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV. «Αυτή δεν πρέπει να γίνει γεωπολιτικό ζήτημα, στόχος επιθέσεων από άλλες χώρες ή ακόμη και πρόσχημα για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών», συνέχισε.

Οι ευρωβουλευτές άνοιξαν τον δρόμο τον Μάρτιο για έναν φόρο άνθρακα που θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος ορισμένων εισαγωγών (ηλεκτρικής ενέργειας, τσιμέντου, χάλυβα, αλουμινίου, γυαλιού κ.λπ.) από χώρες εκτός ΕΕ με λιγότερο αυστηρά πρότυπα για το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έως τον Ιούνιο το δικό της κείμενο προτού το υποβάλει στα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ έως το 2023.

Ο Σι Τζίνπινγκ επανέλαβε επίσης σήμερα τις μεγάλες του υποσχέσεις για το κλίμα: Η Κίνα, πρώτη χώρα παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) «πριν από το 2030» και θα επιτύχει την «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2060.

Καθώς δε,εμφανίζεται ως υποστηρικτής των φτωχών χωρών, ο Σι Τζίνπινγκ κάλεσε τις ανεπτυγμένες οικονομίες να «δώσουν το παράδειγμα στη μείωση των εκπομπών» και να παράσχουν υποστήριξη οικονομική και τεχνική στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News