Κόσμος Σάββατο 3/04/2021, 23:00
ΕΡΕΥΝΑ

Pew Research: Κλιματική αλλαγή και μολυσματικές ασθένειες οι δύο βασικές ανησυχίες των πολιτικών

Pew Research: Κλιματική αλλαγή και μολυσματικές ασθένειες οι δύο βασικές ανησυχίες των πολιτικών

Oι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται να ανησυχούν εξίσου για την κλιματική αλλαγή όσο και για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center. 

Η πλειονότητα των πολιτών από 14 χώρες που συμμετείχει στην έρευνα της Pew αναφέρει ότι και τα δύο θέματα συνιστούν μεγάλη απειλή για την χώρα τους και τα επικαλούνται πολύ πιο συχνά με άλλες απειλές, όπως η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις, τα πυρηνικά, οι οικονομικές κρίσεις και η μαζική μετανάστευση. 

Στις ΗΠΑ, η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή – το 62% πιστεύουν ότι συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή – παραμένει κατά 16% χαμηλότερα από την αντίστοιχη ανησυχία για τις μολυσματικές ασθένειες που συγκεντρώνει ποσοστό 78%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόκλιση που παρατηρείται στην έρευνα. 

Τα ευρήματα της Pew δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο εσωτερικό ιδεολογικό χάσμα ως προς το θέμα της κλιματικής αλλαγής, με το 89% των φιλελευθέρων να την θεωρούν κορυφαία απειλή συγκριτικά με τους μόλις τέσσερις στους 10 συντηρητικούς. 

Στην Ιαπωνία, η κλιματική αλλαγή κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μετά τους μολυσματικούς ιούς, τις κυβερνοεπιθέσεις και τα πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, και πάλι τέσσερις στους πέντε κατοίκους την θεωρούν σημαντική απειλή, αναλογία υψηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες εννέα χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αυστραλία, Καναδά, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Γερμανία).

Επίσης, η κλιματική αλλαγή αποτελεί την τέταρτη πιο σοβαρή αιτία ανησυχίας στην Αυστραλία όπου το 59% των κατοίκων την θεωρεί σημαντική αλλαγή – πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της έρευνας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News