Κόσμος Σάββατο 24/04/2021, 14:13
ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Πώς το Ισραήλ πλησιάζει πρώτο στην ανοσία της αγέλης

Δεν κατεγράφη κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο

AP Photo

Για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες το Ισραήλ μπόρεσε να ανακοινώσει ότι το τελευταίο 24ωρο δεν είχε κανέναν νέο θάνατο από την Covid-19. Ο απολογισμός των θυμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα παρέμεινε στους 6.346 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. 

Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στη χώρα ήταν στα τέλη Ιουνίου της περασμένης χρονιάς, όταν το lockdοwn είχε κάμψει το πρώτο κύμα της πανδημίας. Όπως συνέβη και στην Ευρώπη το φθινόπωρο τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και τον χειμώνα ο ιός εξαπλωνόταν ταχύτατα. Τον Ιανουάριο το Ισραήλ είδε τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων να κορυφώνονται.

Σε αντίθεση όμως με την Ε.Ε. όπου το εμβολιαστικό πρόγραμμα δοκιμάζεται από καθυστερήσεις, επιφυλάξεις και γκρίνια, πέτυχε να προσφέρει σε εκατομμύρια πολίτες τους προστασία από τον ιό. Είχε σπεύσει να κλείσει πολύ νωρίς συμφωνία με την Pfizer για το εμβόλιο κατά της Covid-19 πληρώνοντας αρκετά υψηλότερο αντίτιμο για κάθε δόση από την Ευρώπη. Αυτό δεν ήταν όμως το μόνο στοιχείο που το βοήθησε να κατακτήσει την παγκόσμια πρωτιά στην ταχύτητα των εμβολιασμών. Διαθέτει ένα πολύ οργανωμένο και αποτελεσμαστικό σύστημα υγείας. 

‘Ετσι την περασμένη Πέμπτη έφτασε στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών κατά της Covid -19. 

 

 

Chart showing vaccine doses per 100 people in countries where the population is over one million
1px transparent line

To 53% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί σε καμία άλλη χώρα. Το ποσοστό αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πια αρκετά κοντά στην ανοσία της αγέλης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα πρέπει να εμβολιαστεί του 65% με 70% του πληθυσμού για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. 

 

bar chart: cases falling and mobility rising in Israel
1px transparent line

Το Ισραήλ πραγματοποίησε τους πρώτους εμβολιασμούς τον περασμένο Δεκέμβριο και έκτοτε στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει και τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών, εφόσον οι αρμόδιες αρχές εγκρίνουν τη χρήση του σε αυτές τις ηλικίες. 

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News