Κόσμος Πέμπτη 25/03/2021, 11:20
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα αυξηθούν οι προμήθειες εμβολίων στην Ευρώπη

Πώς θα αυξηθούν οι προμήθειες εμβολίων στην Ευρώπη

Έχοντας μείνει αισθητά πίσω από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid19 η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί τρόπους να εξασφαλίσει ταχύτερα περισσότερες δόσεις. Το ζήτημα θα απασχολήσει τους ηγέτες των 27 κρατών- μελών σε σημερινή τηλεδιάσκεψη με την Κομισιόν να θέτει στο τραπέζι το το «όπλο» της απαγόρευσης των εξαγωγών εμβολίων- κάτι που πυροδοτεί κριτική από τρίτες χώρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι ως προς την πρόταση για «μπλόκο» στις εξαγωγές, που αφορά πρωτίστως το εμβόλιο της AstraZeneca. Η διαμάχη με την φαρμακευτική συνεχίζεται καθώς θα παραδοθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο μόνο το 1/3 των δόσεων του εμβολίου της σε σχέση με τα όσα είχε υποσχεθεί. Η Ε.Ε. επιρρίπτει την ευθύνη στην εταιρεία, αλλά πολλοί επισημαίνουν ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά εάν δεν είχαν καθυστερήσει τόσο οι σχετικές συμβάσεις. Βρετανία και ΗΠΑ είχαν κλείσει συμφωνίες με τις φαρμακευτικές πολύ νωρίτερα, ενώ είχαν ρίξει τεράστια κεφάλαια στην έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίων. 
 
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο BBC πως ελπίδα όλων είναι να μην χρειαστεί να τεθούν σε ισχύ απαγορεύσεις σε εξαγωγές. Ωστόσο σχολίαζαν πως το «όπλο» αυτό πρέπει να υπάρχει για να ασκείται πίεση στις φαρμακοβιομηχανίες. tes than the EU, such as the UK and US.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News