Κόσμος Πέμπτη 25/03/2021, 06:40
ΚΟΣΜΟΣ

Astrazeneca: Στο 76% από 79% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την κριτική στις ΗΠΑ

Astrazeneca: Στο 76% από 79% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την κριτική στις ΗΠΑ

Σε αναθεώρηση ελαφρώς προς τα κάτω των δεδομένων για την αποτελεσμαστικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19 προέβη η AstraZeneca, στον απόηχο της κριτικής που δέχθηκε από τις αμερικανικές αρχές ότι τα δεδομένα που δημοσίευσε ήταν παρωχημένα. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στην μεγάλη κλινική δοκιμή της στις ΗΠΑ το εμβόλιο ήταν 76% έναντι αρχικής εκτίμησης για 79%, η οποία είχε βασιστεί σε δεδομένα έως και τις 17 Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή, όπως σχολιάζει το Bloomberg, έρχεται να εντείνει την αβεβαιότητα για ένα σκεύασμα το οποίο αντιμετωπίζει ήδη κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, ύστερα από μήνες σύγχυσης και εσφαλμένων βημάτων. 

Το όλο μπέρδεμα με τα δεδομένα ενδεχομένως να καθυστερήσει την δυνατότητα του σκευάσματος να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ, αν και πιθανότατα και το συγκεκριμένο εμβόλιο θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας. 

«Η πρωταρχική ανάλυση είναι συνεπής με τα προηγουμένως δημοσιευθέντα ενδιάμεσα στοιχεία και επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο για την Covid-19 είναι άκρως αποτελεσματικό σε ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων όσων είναι 65 ετών και άνω» δήλωσε ο Μενέλαος Πάναγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος βιοφαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας. «Ανυπομονούμε να καταθέσουμε την αίτηση για κατεπείγουσα χρήση στις ΗΠΑ και ετοιμάζουμε εκατομμύρια δόσεις για την Αμερική» πρόσθεσε. 

Τα ευρήματα στηρίχθηκαν σε 190 περιπτώσεις με συμπτώματα, που αναπτύχθηκαν μεταξύ 32.449 εθελοντών, που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή. Κατεγράφησαν 8 περιπτώσεις σοβαρής νόσου- όλες σε εθελοντές που είχαν λάβει το placebo. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News