Κόσμος Παρασκευή 19/03/2021, 16:14
ΚΟΣΜΟΣ

Όταν ο Ερντογάν «μάλωσε» τον Μπάιντεν για το σχόλιό του για τον Πούτιν

Όταν ο Ερντογάν «μάλωσε» τον Μπάιντεν για το σχόλιό του για τον Πούτιν

Βολές κατά του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των δηλώσεων του πρώτου για τον Βλαντίμιρ Πούτον.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «ανοίκεια για έναν πρόεδρο» τη δήλωση Μπάιντεν ότι πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι δολοφόνος. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε εάν πιστεύει πως ο Πούτιν είναι δολοφονός και απάντησε: «Ναι, το πιστεύω», οδηγώντας σε νέο βαρομετρικό χαμηλό τις σχέσεις των δύο χωρών και πυροδοτώντας σχόλια περί νέου Ψυχρού Πολέμου. 

«Οι δηλώσεις του κ. Μπάιντεν για τον κ. Πούτιν δεν ταιριάζουν σε έναν πρόεδρο. Ένας πρόεδρος που βγαίνει χρησιμοποιώντας τέτοια σχόλια κατά ενός προέδρου μίας χώρας όπως η Ρωσία είναι απαράδεκτος, είναι δύσκολο να το χωνέψει κανείς» είπε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Κατά τη γνώμη μου ο κ. Πούτιν έκανε αυτό που έπρεπε δίνοντας μίας πολύ, πολύ έξπυνη και αξιοπρεπή απάντηση». 

Οι δσεμοί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον έχουν επίσης περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια, με αιχμή μεταξύ άλλων την εξαγορά των ρωσικών S400 από την Τουρκία και τη δράση της στη Συρία. Οι ΗΠΑ επέβαλαν πέρυσι κυρώσεις στην Τουρκία για την εξαγορά των S400, ωστόσο η καλή προσωπική σχέση Ερντογάν – Τραμπ είχε αποτρέψει μία πλήρη ρήξη. Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τον Τούρκο πρόεδρο επί Μπάιντεν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν έχουν μιλήσει αφότου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του. 

Παρόλα αυτά πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα θελήσει να τραβήξει το σχοινί, αφού δεν θέλει να δει την Τουρκία, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, να οδηγείται ακόμη βαθύτερα στην «αγκαλιά» της Ρωσίας. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News