Κόσμος Τετάρτη 27/01/2021, 15:50
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Προειδοποίηση Πούτιν για σύγκρουση «όλοι εναντίον όλων»

Προειδοποίηση Πούτιν για σύγκρουση «όλοι εναντίον όλων»

Ο κόσμος κινδυνεύει να βυθιστεί σε μία σύγκρουση «όλοι εναντίων όλων», εξαιτίας των εντάσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και των αυξανόμενων οικονομικών ανισοτήτων, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια που ο Πούτιν απευθύνθηκε στο φόρουμ, με την ομιλία του, που δόθηκε διαδικτυακά, να κάνει παραλληλισμούς με τη δεκαετία του 1930, όταν η αποτυχία επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο πλανήτης οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Τον 20ο αιώνα, η αποτυχία και η αδυναμία να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα κεντρικά, οδήγησε στον καταστροφικό  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά, σήμερα, μία τέτοια θερμή σύγκρουση δεν είναι δυνατή. Ελπίζω ότι δεν είναι δυνατή κατ΄ αρχήν, γιατί θα σήμαινε το τέλος του πολιτισμού μας. Όμως θα ήθελα να επαναλάβω ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί  με απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο τρόπο εάν μείνουμε άπραγοι και δεν κάνουμε κάτι για να το αποτρέψουμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Και υπάρχει μία πιθανότητα να βιώσουμε την πραγματική κατάρρευση της διεθνούς ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία  διαμάχη όλων εναντίον όλων», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν επιτέθηκε στους γίγαντες της τεχνολογίας, λέγοντας ότι πλέον μπορούν να ανταγωνιστούν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις με τη δύναμη που έχουν πάνω στις κοινωνίες, ενώ απηύθυνε έκκληση για διεθνή συνεργασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στις φτωχές χώρες. 

Πάντως, δεν έκανε καμία αναφορά στις διαμαρτυρίες υπέρ του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι που έγιναν το Σάββατο στη Ρωσία. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News