Κόσμος Πέμπτη 18/03/2021, 18:09
ΚΟΣΜΟΣ

Το πόρισμα του EMA για την AstraZeneca: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο

«Πράσινο» φως στη συνέχιση των εμβολιασμών

Το πόρισμα του EMA για την AstraZeneca: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο

Στο τελικό πόρισμα ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων, κατέληξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανάβοντας το «πράσινο» φως για τη συνέχιση των εμβολιασμών, παρά τα πρόσφατα περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους πολίτες.

Ωστόσο, όπως διαμήνυσε ο ευρωπαϊκός φορέας, η μελέτη μιας πιθανής σύνδεσης μεταξύ των θρομβώσεων και του εμβολίου θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, ο ΕΜΑ απέφυγε να αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο συσχέτισης.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όλες τις πιθανές παράπλευρες συνέπειες του εμβολίου» κατέληξε ο EMA, διευκρινίζοντας επίσης ότι δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβληγμα ποιότητας ή ελαττωματικής παρτίδας στα εμβόλια της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η σημερινή ανακοίνωση του EMA αποτελεί το τελικό πόρισμα του Οργανισμού, ενώ η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται εν αναμονή και της τελικής εισήγησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 14 χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 13 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca, κατόπιν δεκάδων περιστατικών θρομβώσεων σε εμβολιασμένους πολίτες.

Στην Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση του εμβολίου συνεχίζεται κανονικά, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, παραπέμποντας στις συστάσεις του ΕΜΑ και του ΠΟΥ.

Πάντως, κοινή θέση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου οργανισμού είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά θρομβώσεων στους εμβολιασμένους πολίτες δεν είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News