Κόσμος Πέμπτη 18/03/2021, 15:52
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Covid19.: Έως 20 εκατ. διαθέσιμες δόσεις στην Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί

Εμβόλιο Covid19.: Έως 20 εκατ. διαθέσιμες δόσεις στην Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί

Οι ΗΠΑ «τρέχουν» και η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί ασθμαίνοντας. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τους ρυθμούς των εμβολιασμών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός των εμβολιασμών στην Ένωση των 27 κρατών- μελών (συν Ισλανδία, Νορβηγία) εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το ήμισυ εκείνου στις ΗΠΑ. 

Οι 29 χώρες της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής  έλαβαν 9,9 εκατ. δόσεις την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου και χορήγησαν 9,1 εκατ. δόσεις την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το ECDC. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε 1,3 εκατ. εμβολιασμούς ημερησίως έναντι 2,5 εκατ. εμβολιασμών ημερησίως στις ΗΠΑ, όπου μάλιστα ο πληθυσμός είναι περίπου 70% του συνολικού των 29 ευρωπαϊκών κρατών. 

Το ποσοστό των ενηλίκων στο μπλοκ που έχουν λάβει την πρώτη δόση είναι στο 9,8%- 1,6 μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 1,7 μονάδα σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 4,3% των ενηλίκων έχουν τώρα πλήρως εμβολιαστεί, με το ποσοστό να έχει βελτιωθεί κατά 0,6 μονάδα σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα. 

Οι πολιτικές ηγεσίες αναγνωρίζουν ότι το πρόγραμμα πρέπει να ανεβάσει αισθητά ταχύτητα εάν η Ε.Ε. θέλει να επιτύχει τον στόχο του εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού, προκειμένου να μην χαθεί τελείως και δεύτερη τουριστική σεζόν, να χαλαρώσουν τα μέτρα και να ανακάμψουν οι οικονομίες. 

Σύμφωνα με την αναφορά του ECDC το μπλοκ έχει λάβει 12,5 εκατ. δόσεις που δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 1 εκατομμύριο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ξεχωριστό έγγραφο της Ε.Ε. εν τω μεταξύ που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg δείχνει ότι ίσως το αναξιοποίητο απόθεμα να φτάνει έως και τις 20 εκατ. δόσεις. Το έγγραφο αναφέρει ότι η Ε.Ε. έχει λάβει περίπου 70 εκατ. δόσεις εμβολίων και έχει χορηγήσει 50 εκατομμύρια έως και τις 16 Μαρτίου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News