Κόσμος Δευτέρα 15/03/2021, 20:42
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΜΑ: Πολλαπλά τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι των κινδύνων

ΕΜΑ: Πολλαπλά τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι των κινδύνων

Θέση αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca και τα οποία έχουν οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε αναστολή της χορήγησής του, πήρε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών, τονίζοντας συγχρόνως πως συνεχίζει την έρευνά του.

Οι περιπτώσεις θρομβώσεων έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο, σημειώνει ο Οργανισμός και προσθέτει δε ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρομβώσεις ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διαφορετικούς λόγους.

Κατά τον ΕΜΑ, ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό και σημειώνει ότι θα γίνει προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τα δεδομένα την Τρίτη, ενώ συνεκλήθη έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα επί των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν και για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν.

«Καθησυχαστικά στοιχεία»

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ασφαλές.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ.

ΠΟΥ: Εξετάζονται οι αναφορές για το εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε από την πλευρά του ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News