Κόσμος Σάββατο 13/03/2021, 18:21
ΚΟΣΜΟΣ

Δυσαρέσκεια από πέντε ευρωπαϊκές χώρες για τη διανομή των εμβολίων

Φωτ. Reuters

Κοινή επιστολή με την οποία εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέστειλαν η η Αυστρία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Λετονία και η Βουλγαρία, με αποδέκτες την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι ηγέτες των πέντε αυτών χωρών ζητούν τη διεξαγωγή συνόδου για να συζητηθεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγή ο συντονισμός για το ζήτημα του κορωνοϊού θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, ενώ ο Σαρλ Μισέλ έχει πρόθεση να συγκαλέσει σύνοδο με φυσική παρουσία, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Την Παρασκευή, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δυσανάλογο διαμοιρασμό των διαθέσιμων δόσεων στις χώρες της Ε.Ε., ενώ έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών να δίδονται δόσεις αντίστοιχες με τον πληθυσμό κάθε κράτους.

AstraZeneca: Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για περιορισμούς στις εξαγωγές.

Λόγω προβλημάτων παραγωγής, η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργοστάσια παραγωγής εκτός Ε.Ε. προκειμένου να μπορέσει να παραδώσει τα εμβόλιά της στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, όμως «δυστυχώς περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο» του έτους και «πιθανόν» και το δεύτερο τρίμηνο, επεσήμανε εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται στο πλαίσιο μιας σειράς αρνητικών ειδήσεων σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εν λόγω εμβολίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News