Κόσμος Κυριακή 14/03/2021, 15:42
ΚΟΣΜΟΣ

E.E.: Κανένα πρόβλημα από τις καθυστερήσεις στα εμβόλια της AstraZeneza

E.E.: Κανένα πρόβλημα από τις καθυστερήσεις στα εμβόλια της AstraZeneza

Διαβεβαιώσεις έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της για τους εμβολιασμούς παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraZeneca, καθώς η Pfizer έχει επιταχύνει την παραγωγή της, διά στόματος του Επίτροπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Παράλληλα όπως τόνισε οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν θέσει ως στόχο να υλοποιήσουν το υγειονομικό πιστοποιητικό, το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε.

Η AstraZeneca δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προσπαθήσει να παραδώσει 30 εκατομμύρια δόσεις στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Μαρτίου, από την προηγούμενη δέσμευση που είχε γίνει τον περασμένο μήνα για παράδοση 40 εκατομμυρίων δόσεων.

Όπως δήλωσε ο Μπρετόν είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Europe 1 της Γαλλίας η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη, αλλά προς το παρόν δεν υπήρχαν σχέδια για μήνυση της εταιρείας.

«Τα καλά νέα είναι ότι παρόλο που υπάρχουν καθυστερήσεις με την AstraZeneca, δεν θα επιβραδύνουμε με το πρόγραμμα εμβολιασμού μας κατά το α΄ τρίμηνο. Η Pfizer παράγει, πολύ περισσότερα εμβόλια από ότι είχε προγραμματιστεί και πρόκειται να μας προσφέρει περισσότερα», τόνισε.

Επιπλέον όπως τόνισε έως την Τετάρτη θα παρουσιασθεί το πιστοποιητικό που θα περιλαμβάνει πληροφορίες που θα αναφέρουν αν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί για την Covid ή αν έχει αναρρώσει ή αν έχει αρνητικό τεστ.

Το «πράσινο διαβατήριο» θα περιλαμβάνει έναν κώδικα QR, θα δίνεται δωρεάν και θα είναι γραμμένο στη γλώσσα κάθε χώρας, με μετάφραση του κειμένου και στα αγγλικά. Θα ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε..

«Εργαζόμαστε ώστε να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο», διευκρίνισε ο Μπρετόν, εκτιμώντας ότι είναι «πρωταρχικής σημασίας να κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η τουριστική περίοδος», κατέληξε

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News