Κοινωνία Κυριακή 14/03/2021, 14:43
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Ναι» στη συνέχιση χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Ναι» στη συνέχιση χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Στη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της «σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό».

«Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ακόμη πως «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση και ωεκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων».

«Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση» διευκρινίζει η Επιτροπή.

Επιπλέον, συνεχίζει, «σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού».

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News