Κόσμος Τρίτη 9/02/2021, 11:58
ΚΟΣΜΟΣ

«Fast- track» διαδικασίες στη δίκη Τραμπ

«Fast- track» διαδικασίες στη δίκη Τραμπ

Η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία αρχίζει σήμερα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να κατηγορείται για «υποκίνηση στάσης». Η ομιλία προς τους υποστηρικτές του την 6η Ιανουαρίου, αλλά και οι επί μήνες ισχυρισμοί του σε δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις στο Twitter περί νοθείας στην κάλπη και «κλοπής» των εκλογών θεωρείται ότι λειτούργησαν καταλυτικά στην αιματηρή εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο. 

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι έχουν «απτές» αποδείξεις για την ενοχή του, ενώ η ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ επισημαίνει ότι οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο έδρασαν ανεξάρτητα. Χαρακτηρίζουν δε τη δίκη «παράλογη και αντισυνταγματική». Η νομιμότητά της θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στη Γερουσία σήμερα, Τρίτη. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μόνος πρόεδρος στην ιστορία του ΗΠΑ, που παραπέμπεται δύο φορές σε δίκη στη Γερουσία και συνολικά μόλις ο τρίτος που περνάει από τη διαδικασία παραπομπής. Την πρώτη φορά αθωώθηκε. Εάν αυτή τη φορά καταδικαστεί, θα ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να του αφαιρεθεί το δικαίωμα εκλογής σε δημόσιο αξίωμα. Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ή ακόμη και να ιδρύσει δικό του κόμμα με στόχο να μπει εκ νέου στον Λευκό Όικο. 

Για να καταδικαστεί πάντως θα πρέπει να ψηφίσουν την πρόταση των Δημοκρατικών τα 2/3 των 100 Γερουσιαστών. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 50 έδρες στο σώμα και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συνταχθούν μαζί τους αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι. Καθώς όμως αρκετοί κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 

Και οι δύο πλευρές πάντως τάσσσονται υπέρ μίας ταχείας διαδικασίας, αφού θέλουν να εστιάσουν στο πακέτο στήριξης της οικονομίας του Τζο Μπάιντεν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έως την Δευτέρα ενδεχομένως να έχουμε την καθοριστική ψηφοφορία για την καταδίκη ή μη του Τραμπ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News