Κόσμος Τρίτη 27/10/2020, 15:36
ΚΟΣΜΟΣ

Το πάρκινγκ αεροπλάνων στην έρημο της Αυστραλίας

Μια νέα ιδιάζουσα σημασία φαίνεται ότι αποκτά -εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού- μία ερημική έκταση, κοντά στην Αλίς Σπρινγκ της Αυστραλίας, η οποία έχει μετατραπεί σ’ ένα τεράστιο πάρκινγκ αεροσκαφών.

Κι αυτό, διότι η καθίζηση της επιβατικής κίνησης έχει οδηγήσει πολλές αεροπορικές εταιρείες στην «υποχρεωτική» καθήλωση εκατοντάδων αεροσκαφών, τα οποία θα πρέπει κάπουν να… παρκάρουν.

Το Άλις Σπρινγκ αποτελεί μια απομονωμένη πόλη της Αυστραλίας, με πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκων . Η Asia Pacific Aircraft Storage (APAS) προβλέποντας το τι μέλλει γενέσθαι, αποφάσισε να κάνει κάτι πρωτοποριακό. Να μεταφέρει στο συγκεκριμένο σημείο περισσότερα από 100 αεροπλάνα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνταν λόγω της μειωμένης ταξιδιωτικής κίνσης.

Στόχος είναι να διατηρηθούν και συντηρηθούν έως ότου επιστρέψουν στους αιθέρες, όταν κι αν κριθεί αναγκαίο. Άλλωστε, στις χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας καταγράφεται μια αισθητή ανάκαμψη του κλάδου, χάρη κυρίως στην επανέναρξη των εγχώριων πτήσεων στην Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά, οι διεθνείς πτήσεις παραμένουν αδύναμες, με τις προβλέψεις να μην είναι καθόλου αισιόδοξες για το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά, η Διεθνής Ένωση Εναέριων Μεταφορών, η οποία αντιπροσωπεύει 290 εταιρείες, αναμένει πτώση κατά 66% της ταξιδιωτικής κίνησης για το σύνολο του 2020.

Έτσι, ανάμεσα στα αεροπλάνα που μπορεί να βρει κάποιος στις απομονωμένες εγκαταστάσεις της APAS είναι της Singapore Airlines, της Cathay Pacific Airways και αρκετών ακόμη εταιρειών. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News