Κόσμος Τρίτη 27/10/2020, 14:48
ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια στην Ιταλία για τα νέα μέτρα του κορωνοϊού

Επεισόδια στην Ιταλία για τα νέα μέτρα του κορωνοϊού

Διαμαρτυρίες και επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην  Ιταλία, εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα. 

Βίαιες συγκρούσεις καταγράφηκαν στο Μιλάνο και το Τορίνο, με τους διαδηλωτές να πετούν βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα, σε μία προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών. Στη Νάπολη, χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης,  ενώ διαμαρτυρίες σημειώθηκαν επίσης στη Ρώμη, τη Γένοβα, το Παλέρμο και την Τεργέστη. Οδηγοί ταξί κατέλαβαν κεντρική πλατεία του Τορίνο, ενώ εστιάτορες διαμαρτυρήθηκαν χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια στο κέντρο της Κρεμόνα. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο αφότου τέθηκε σε ισχύ η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ, των γυμναστηρίων και των σινεμά στις 6 το απόγευμα. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα,  τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ σταματούν να σερβίρουν στις 6 το απόγευμα και προσφέρουν μόνο υπηρεσίες take away έως τα μεσάνυχτα. Τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοικτά, ενώ το 75% των μαθημάτων στα λύκεια και τα πανεπιστήμια της χώρας γίνονται online. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν έξω από τα όρια της πόλης τους εκτός και εάν είναι αναγκαίο και να αποφεύγουν όσο μπορούν τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς. 

Σε κάποιες περιοχές, όπως στη Λομβαρδία και το Πεδεμόντιο έχει επιβληθεί επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας για τις νυχτερινές ώρες. 

Παρότι το πρώτο lockdown είχε προκαλέσει ελάχιστες αντιδράσεις στην Ιταλία, η ανακοίνωση των νέων μέτρων ξεσήκωσε θύελλα. Οι μικρές επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι ακόμα προσπαθούν να ανακάμψουν από το πρώτο lockdown, επομένως οι νέοι περιορισμοί κινδυνεύουν να τις σπρώξουν στη χρεοκοπία. Η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα φθινόπωρο κοινωνικών εντάσεων. 

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έσπευσε να υποσχεθεί οικονομική βοήθεια, όμως το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το Μάρτιο, όταν σοκαρισμένοι από τον αριθμό των θυμάτων, οι Ιταλοί συμμορφώνονταν με τα μέτρα και χειροκροτούσαν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. 

Στο Μιλάνο, οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν «ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία», καθώς κάποιοι έβαζαν φωτιά σε σκουπιδοτενεκέδες και στο Τορίνο, το πλήθος λεηλάτησε μία μπουτίκ της Gucci και άλλα πολυτελή καταστήματα. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News