Κόσμος Κυριακή 31/01/2021, 15:10
ΚΟΣΜΟΣ

Σενάριο για κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία

Πολιτική αβεβαιότητα στη Ρώμη

Σενάριο για κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία

Πλήθος σεναρίων για την επόμενη ημέρα έχει ανακύψει μετά την παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε από τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας, με το όνομα του Μάριο Ντράγκι να έχει ακουστεί ως πιθανός αντικαταστάτης του.

Η αποχώρηση του κόμματος Italia Viva του Ματέο Ρέντσι από τον κυβερνητικό συνασπισμό, στα μέσα Ιανουαρίου, προκάλεσε την κατάρρευση του υπάρχοντος σχηματισμού και την παραίτηση του Κόντε, ο οποίος δεν κατάφερε να βρει νέους συμμάχους στη Βουλή. 

Βασική αιτία της κυβερνητικής κρίσης αποτέλεσε η πάγια διαφωνία του Ρέντσι με τους χειρισμούς του Κόντε στη διαχείριση της υγειονομικής και της κατ’ επέκτασης οικονομικής κρίσης της γειτονικής χώρας.

Η παραίτητηση του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο, συνιστά ένα θετικό «βήμα» για το Italia Viva στην προσπάθεια «αναγέννησης» της συμμαχίας με το Κεντροαριστερό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Ρέντσι έσπευσε να προτείνει ως πρωθυπουργό μιας νέας πιθανής κυβέρνησης τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μέχρι το 2019 διατελούσε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Είναι μία από τις προτάσεις μας» δήλωσε ανώνυμη πηγή, η οποία μίλησε στην εφημερίδα La Stampa. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, είναι ήδη ενήμερος για το συγκεκριμένο σενάριο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών.

Σιγή ιχθύος διατηρεί και η πλευρά του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει αποσυρθεί από τα κοινά μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στην ΕΚΤ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία κόμματα έχουν περιθώριο έως και τη Δευτέρα, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναβίωση του κυβερνητικού σχηματισμού, υπό νέο πρωθυπουργό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News