Κόσμος Τρίτη 26/01/2021, 14:42
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε επισήμως ο Κόντε – Διαβουλεύσεις για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης

Παραιτήθηκε επισήμως ο Κόντε – Διαβουλεύσεις για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης

Την παραίτησή του στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα υπέβαλε σήμερα και επισήμως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ανοίγοντας τον δρόμο για τις διαβουλεύσεις με στόχο να δοθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση.

Ο Ιταλός πρόεδρος θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων το απόγευμα της Τετάρτης και ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να χειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα μέχρι την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα πιθανότατα θα δώσει στον Κόντε την πρώτη εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, δίνοντάς του περιθώριο λίγων ημερών για να δει αν μπορεί να βρει την αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσπαθήσει να πείσει μια ομάδα κεντρώων και ανεξάρτητων κοινοβουλευτικών να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα, αναπληρώνοντας τις απώλειες από το κόμμα Italia Viva του Ματέο Ρέντσι, η αποχώρηση του οποίου από τον κυβερνητικό συνασπισμό πυροδότησε την πολιτική κρίση.

Αν οι προσπάθειες του Κόντε δεν ευοδωθούν ο Ματαρέλα θα πρέπει να αναζητήσει κάποιον άλλο υποψήφιο, ικανό να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Εάν και αυτές οι προσπάθειες πέσουν στο κενό ο Ιταλός πρόεδρος θα πρέπει να διενεργήσει εκλογές, δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.

Το πολιτικό αδιέξοδο έρχεται να προστεθεί στις δυσκολίες που διέρχεται η χώρα εν μέσω της πανδημίας, καθώς η Ιταλία θρηνεί πάνω από 85.000 θύματα λόγω κορωνοϊού. Η χώρα καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη μετά την Βρετανία και το έκτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News