Κόσμος Παρασκευή 29/01/2021, 15:08
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 66% η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου της J&J

Χρειάζεται μία δόση για την ανοσία

Στο 66% η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου της J&J

Έως το 72% ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson (J&J) έναντι του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 43.000 εθελοντές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της J&J είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής, το οποίο απαιτεί μία δόση για την εξασφάλιση της ανοσίας έναντι της Covid-19.

Στο μεταξύ, αυτό που προκαλεί προβληματισμό από τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών της J&J είναι το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις ανά γεωγραφική περιοχή.

Έτσι, για παράδειγμα, ενώ στις ΗΠΑ η αποτελεσματικότητα ανέρχεται στο 72%, στη Λατινική Αμερική υποχωρεί στο 66% και στη Νότια Αφρική στο 57%. Κατά μέσο όρο, η αποτελεσματικότητα διαμορφώνεται στο 66%.

«Είμαστε υπερήφανοι που φθάσαμε σ’ αυτό το κρίσιμο ορόσημο. Η δέσμευση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης συνεχίζεται» ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της J&J, Άλεξ Γκόρσκι.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα αποτελέσματα, παράλληλα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται στο 85% για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες, μετά τον εμβολιασμό. Τα ποσοστά προστασίας είναι ίδια, ανεξάρτητα φύλου και ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων όσων είναι άνω των 60 ετών.

Αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι το εμβόλιο της J&J θα εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο FDA ανάβει το «πράσινο φως» στη χρήση όλων των εμβολίων με αποτελεσματικότητα άνω του 50%.

Εφόσον το εμβόλιο λάβει την έγκριση των αμερικανικών αρχών, θα πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο, μετά των Pfizer – BionTech και Moderna, το οποίο θα χρησιμοποιείται κατά της πανδημίας. Ωστόσο, τα δύο τελευταία -σ’ αντίθεση με της J&J- χρειάζονται δύο δόσεις για την εξασφάλιση της ανοσίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News