Κόσμος Παρασκευή 29/01/2021, 11:59
ΚΟΣΜΟΣ

EMA: Ασφαλές για τους ηλικιωμένους το εμβόλιο της Pfizer

EMA: Ασφαλές για τους ηλικιωμένους το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει για την Covid-19 η Pfizer με την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech είναι ασφαλές για τους ηλικιωμένους, όπως προέκυψε από πανευρωπαϊκή μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Η επιτροπή του EMA είχε βάλει στο μικροσκόπιό της τους θανάτους μεγάλης ηλικίας ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί και απεφάνθη ότι ο θάνατός τους δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με το εμβόλιο, αλλά ήταν αποτέλεσμα νοσημάτων από τα οποία υπέφεραν ή και βαθέος γήρατος. 

«Τα δεδομένα δεν έδειξαν καμία σύνδεση με τον εμβολιασμό» έγραψε η επιτροπή. «Οι περιπτώσεις αυτές δεν εγείρουν καμία ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου».

Οι αναφορές για θανάτους στη Νορβηγία πριν από λίγες εβδομάδες είχαν πυροδοτήσει ανησυχία ανά τον κόσμο για το ενδεχόμενο σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια, που χορηγούνται με άνευ προηγουμένου ταχύτητα. Οι νορβηγικές αρχές είχαν από την πρώτη στιγμή σπεύσει να διασκεδάσουν τους φόβους, τονίζοντας ότι δεν είχαν καμία ένδειξη σύνδεσης των θανάτων με τον εμβολιασμό και τόνιζαν ότι η Covid-19 είναι σαφώς πιο επικίνδυνη για τους περισσότερους ασθενείς από ό,τι ο εμβολιασμός.  

Η επιτροπή του EMA θα δημοσιεύει μηνιαίες αναφορές για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της Covid-19. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News