Κόσμος Παρασκευή 29/01/2021, 05:11
ΚΟΣΜΟΣ

Novavax: 89% αποτελεσματικό το εμβόλιο για την Covid-19

Novavax: 89% αποτελεσματικό το εμβόλιο για την Covid-19

Αποτελεσματικότητα 89,3% έδειξε στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 εθελοντές ηλικίας 18 έως 84 ετών, το εμβόλιο της Novavax για την Covid-19. Οι κλινικές δοκιμές έγιναν στη Βρετανία και το σημαντικό είναι πως έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό στην προστασία από την πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού, που εντοπίστηκε στη χώρα.

«Το NVX-CoV2373 έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση αυτής της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας, Στάνλι Ερκ. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε σε ανάρτησή του στο Twitter τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εν λόγω εμβόλιο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του νέου στελέχους του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Συγκεκριμένα είναι αποτελεσματικό κατά 60% σε ανθρώπους που δεν είναι φορείς του HIV. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ κλινική δοκιμή για το εμβόλιο με 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Η εταιρεία έχει λάβει 1,6 δισ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση σε χρηματοδότηση για τις κλινικές δοκιμές και για την προμήθεια 100 εκατ. δόσεων. 

Στον απόηχο των ανακοινώσεων η μετοχή της Novavax σε μεταμεσονύχτιες ηλεκτρονικές συναλλαγές έκανε άλμα 34%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News