Κόσμος Παρασκευή 29/01/2021, 13:38
ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στη δημοσιότητα η σύμβαση για τα εμβόλια της AstraZeneca

Στη δημοσιότητα η σύμβαση για τα εμβόλια της AstraZeneca

Στη «φως» της δημοσιότητας δόθηκε η σύμβαση της Κομισιόν με την AstraZeneca για την προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid-19. Πρόκειται για την αναθεωρημένη σύμβαση των δύο πλευρών, η οποία υπεγράφη στις 27 Αυγούστου του 2020.

Διαβάστε ΕΔΩ το περιεχόμενο της σύμβασης

Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να αγοράσει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με την επιλογή για περαιτέρω 100 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο, δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης. 

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη ρήτρα «Best Reasonable Efforts», δηλαδή στη ρήτρα των «καλύτερων δυνατων εύλογων προσπαθειών», η οποία αναφέρεται στις «δραστηριότητες και τον βαθμό προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει μια εταιρεία με το μέγεθος, την παραγωγική δυναμικότητα και τις πηγές της AstraZeneca, για την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου σε επίπεδα που σχετίζονται με την επείγουσα ανάγκη για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας, η οποία συνεπάγεται σημαντικά υγειονομικά προβλήματα, περιορισμούς στην ατομική ελευθερία και οικονομικό αντίκτυπο».

Επισημαίνεται επίσης, ότι AstraZeneca πρέπει να ενημερώσει την Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη, σε εύλογο χρονικό διάστημα προτού καταστούν διαθέσιμες οι δόσεις. Η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει α) εκτίμηση του συνολικού αριθμού των παραδοτέως δόσεων, καθώς και β) τις εκτιμώμενες ημερομηνίες παράδοσης.

Σε περίπτωση καθυστερήσεων στην παραγωγή των δόσεων, τότε η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ειδοποιήσει εγκαίρως τα κράτη – μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν κάποιο κράτος – μέλος δεν παράσχει την απαιτούμενη έγκριση για την παράδοση στο προβλεπόμενο σημείο, τότε καθίσταται αυτό υπεύθυνο για το σύνολο του κόστους αποθήκευσης των εν λόγω δόσεων» τονίζεται επιπλέον.

Η τροφοδοσία δε, της Ευρώπης -όπως ορίζει το συμβόλαιο- θα πρέπει να πραγματοποιείται από τα τέσσερα εργοστάσια της εταιρείας εντός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των δύο βρετανικών.

Η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την κίνηση της βρετανικής φαρμακευτικής, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη διαφάνεια στην στρατηγική ανάπτυξης των εμβολίων.

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο Ε.Ε.» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Η διένεξη για τα εμβόλια

Η διένεξη μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε την ύπαρξη καθυστερήσεων στην παραγωγή των εμβολίων, κάτι το οποίο προξενεί προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών παραδόσεων προς την Ε.Ε.

Τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας την AstraZeneca ότι προχωρά σε αθέτηση του υπογραφέντος συμβολαίου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, καθώς -όπως ισχυρίζονται- υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες. 

Εξάλλου, η Επιτροπή έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι το συμβόλαιο προβλέπει ξεκάθαρες προθεσμίες στις παραδόσεις του α’ τριμήνου του 2021, όπως και την χρήση τεσσάρων παραγωγικών μονάδων για την παρασκευή των εμβολίων, δύο εκ των οποίων στη Βρετανία.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι. Το συμβόλαιο είναι ξεκάθαρο» δήλωσε προσφάτως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε αναζήτηση περισσότερων δόσεων η Ε.Ε.

Με φόντο την αντιπαράθεση Κομισιόν – AstraZeneca, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Novavax, με στόχο την παραλαβή περισσότερων εμβολίων. Αντίστοιχες συζητήσεις υπάρχουν και με τη Moderna.

Από την πλευρά της, η Ρωσία εξέφρασε την ετοιμότητα να παράσχει στην Ε.Ε. περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik-V κατά το β’ τρίμηνο του 2021.

Πάντως, προς το παρόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει την χρήση μόνο των εμβολίων των Pfizer και Moderna, ενώ σήμερα άναψε το πράσινο φως και για το εμβόλιο της AstraZeneca. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News