Κόσμος Πέμπτη 18/04/2024, 15:05
ΚΟΣΜΟΣ

Στην τσιμπίδα του νόμου ιστοσελίδα που εξαπάτησε δεκάδες χιλιάδες χρήστες παγκοσμίως

Στην τσιμπίδα του νόμου ιστοσελίδα που εξαπάτησε δεκάδες χιλιάδες χρήστες παγκοσμίως

Τα πλοκάμια της σε όλο τον κόσμο είχε απλώσει σπείρα απατεώνων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν έναν ιστότοπο για να κλέψουν προσωπικά στοιχεία χρηστών και να τους αποσπάσουν χρήματα.

Ο ιστότοπος που ονομάζεται LabHost  και ιδρύθηκε το 2021, χρησιμοποιήθηκε από 2.000 εγκληματίες με σκοπό τις υποκλοπές. Οι εγκληματίες ήταν σε θέση να το χρησιμοποιήσουν για να εκμεταλλευτούν τα θύματα μέσω υφιστάμενων ιστότοπων ή να δημιουργήσουν νέους ιστότοπους που μιμούνταν εκείνους αξιόπιστων εμπορικών σημάτων, όπως τράπεζες, πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Υπολογίζεται ότι η LabHost απέκτησε 480.000 αριθμούς πιστωτικών καρτών, 64.000 κωδικούς PIN, καθώς και περισσότερους από 1 εκατομμύριο κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούνταν για ιστότοπους και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες. Τα θύματα έδιναν προσωπικές πληροφορίες, όπως διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικούς πρόσβασης και τραπεζικά στοιχεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας στη Βρετανία, μόνο στη χώρα εντοπίστηκαν σχεδόν 70.000 μεμονωμένα θύματα ενώ μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 37 ύποπτοι. Η αστυνομία έχει επίσης διακόψει τους ιστότοπους της LabHost και έχει αντικαταστήσει τις πληροφορίες στις σελίδες της με ένα μήνυμα που αναφέρει ότι η επιβολή του νόμου έχει κατασχέσει τις υπηρεσίες.

Ιδιωτικές εταιρείες, όπως η εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis, η Intel 471, η Microsoft, το The Shadowserver Foundation και η Trend Micro συνεργάστηκαν με την αστυνομία για τον εντοπισμό και την κατάρριψη της LabHost.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022, αφού η αστυνομία έλαβε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της LabHost από τη Cyber Defence Alliance, μια συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τραπεζών και υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News